"Към финала сме на тази епидемия, клиниката ни сега е почти изпразнена, а преди и трите ни етажа бяха пълни". Това каза проф. Камен Плочев, началник на клиниката по инфекциозни болести във ВМА в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

"Коранавирусът не е произведен в лаборатория", убеден е той, като цитира публикация в "Нейчър".

"Най-съвършеното нещо на планетата се създава от природата и това е най-силното доказателство. Човешка ръка все ще направи някъде грешка. Ако минем към теориите на конспирациите, трябва да хвърлим обвинение към някого, а това не е лесно. Не е терористичен акт, защото никой не пое отговорността за коронавируса", допълни професорът.

Той обясни разликата между обикновения грип и COVID-19 на базата на няколко критерия: "Първият е репродуктивното число. Грипният вирус заразява по-малко от двама души, докато коронавирусът - между 2 и 4 души. Варицелата пък заразява повече от пет души. По отношение на критерия смъртност при грипа тя е 2%, докато при коронавируса - между 2 и 15%. Най-смъртоносни – със смъртност повече от 15%, са еболата и едрата шарка“.

"Коронавирусът се намира някъде по средата – нито много заразен, нито много смъртоносен. Но все пак достатъчно заразен и тревожно смъртоносен", допълни той

Ще бъде спекулация да говорим за генотип като причина за това, че епидемията при нас не е толкова разпространена, както някъде другаде", добави той.

Според него познанията в медицината, както и организацията на социума на човешкото общество са факторите, които са попречили естественото взривно развитие на една такава епидемия, тъй като се касае за нов вид вирус.

„Хората с коронавирус, при които заболяването е протекло без симптоми, са заразни 14 дни. 55% от случаите са леко протичащи. Те са заразни в продължение на 20 дни. Средно тежките форми, които са 10%, са заразни през целия период и има 15% смъртност. При супер тежките форми смъртността е 50%“, обясни още проф. Камен Плочев.

По думите му коронавирусът най-вероятно ще продължи своето пребиваване в човешкия организъм, но под различна форма.