Бил Гейтс предсказа вирусната епидемия в Китай още преди година Той каза, че 33 млн. души по целия свят могат да умрат през първите 6 месеца. Основателят на "Майкрософт" предупреди, че планетата е изложена на риск заради бързо разпространяващи се суперпатогени и трябва да се готвим за тях като за война.

На конференция в Масачузетс Гейтс казва, че е оптимист. Но в една област светът "не постига особен напредък и това е подготвеността за пандемия", пише в. "Сън".

"В случай на биологична заплаха липсва усет за мигновена реакция. Светът трябва да се подготви за пандемиите също както се готви за война", заявява той.

Филантропът милиардер съобщава за обстойно проучване, което показва колко бързо може да се разпространи една нова болест. В него се обяснява за колко време вирусът може да обхване целия свят и да убие 33 милиона души.

Година по-късно броят на засегнатите от китайския вирус нации почти се удвои за една нощ. Смята се, че коронавирусът е предаден на хората от змии на рибния пазар на Ухан.

СЗО уточни, че почти 3/4 от потвърдените случаи са при хора над 40 г. Експерти допускат, че вирусът може да се окаже смъртоносен колкото "испанския грип", отнел 50 милиона човешки живота.