Олекотен екзоскелет, който се прикрепва към краката с ленти, помага на обездвижените болни от множествена склероза отново да проходят, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

В помощното средство има мотори и електроника, които улесняват в голяма степен стоенето на крака и ходенето. Екзоскелетът е от метали и пластмаса, като се прикрепя към нозете, бедрата и талията.

"Роботизираният панталон" свежда до минимум усилията на мускулатурата на краката и на корема в изправена стойка. Той може да се използва и от хора със слаби или парализирани крака от инсулти и наранявания на гръбнака. Сега преминава тестове в университетската болница на Кент под ръководството на д-р Мохамед Сакел.

Във Великобритания болните от множествена склероза са над 100 000. Ако те не упражняват мускулатурата си, тя отслабва, което води до загуба на равновесие и обездвижване. Именно тук на помощ идва "панталонът". С него човек добива увереност при ходенето само след няколко опита.

Екзоскелетът се контролира от джойстик и помага при сядане, ставане, ходене и обръщане. Той тренира и коремните мускули, важни за равновесието. Човек по-уверено преминава от седнало в изправено положение, без да се страхува от падане.