Сега зреят плодовете на хеномелеса

Те са истинска витаминозна бомба

Японската дюля е внесена у нас отдавна, но се отглеждала предимно като украсно растение. В градските паркове и покрай пътищата могат да се видят доста стари екземпляри.

Растението идва от азиатските страни, където е ценено и широко разпространено. Плодовете са заредени с огромно количество витамини- С, Р, В (в пъти повече отколкото в лимона), съдържат високи количества органични киселини, захари и пектин (повече, отколкото в ябълките).

Високото съдържание на биологично активни вещества в дюличките е причина те да се използват за лечение и профилактика при болести на сърцето, кръвоносните съдове, храносмилателната система, настинки и редица други неразположения.

Киселият вкус подхожда на рибни ястия и напълно може да замести лимона. От плодчетата се приготвят превъзходни желета и конфитюри.

Хеномелесът е невзискателно растение. Атрактивните и многобройни цветчета се забелязват отдалеч. Бодливите форми служат прекрасно за огради.

А наесен, когато листата опадат, жълтите дюлички стоят като орнаменти. Растенията са доста студоустойчиви, сухоустойчиви и не се поддават лесно на болести.

Резитба не е задължителна, а само препоръчителна. Храстът се размножава лесно по вегетативен път. Всяка допълнително положена грижа (редовни поливки, подхранване и др.) бива възнаградена подобаващо.

Мурая - екзотична, ароматна, лечебна и става за украса

Ароматът ѝ повишава самочувствието и вдъхновява творците

Изумрудено зеленото и лъскаво храстче у нас се отглежда като стайно растение, но през топлите месеци ще бъде щастливо на двора или балкона.

Интересът към него датира от императорските времена в азиатските страни.

Легенди се носят за аромата и ползите от плодовете и листата на растението. То се отглежда сравнително лесно и бързо се превръща в любимец на всички цветари, а и на колекционерите.

Умерена температура, влажна почва и въдух, обилна, но разсеяна светлина, ежемесечно подхранване - са все изисквания, лесни за изпълнение.

Твърди се, че ароматът на белите цветчета има способността да повишава самочувствието, да лекува задух, да избистря ума, да всъхновява творците. Но с това не се изчерпват полезните качества на мураята.

Плодче на ден поддържа умствената дейност и осигурява дълголетие. Отвара от листата помага при настинки и за укрепване на сърцето.

Шизадра е плод с 5 вкуса

Лианата предпочита леко сенчести места

Шизандрата е растение с хилядолетна история в родината си. Тя е устойчиво, листопадно растение с плитко разположена коренова система. Стъблата могат да достигнат над 15 метра дължина, увиват се по часовниковата стрелка и имат нужда от опора. Добре облистени са, а в пазвите на листата са разположени цветчета- бели, рядко розови.

Растението е еднодомно, образуваните плодове са събрани в гроздчета. Вкусът им е сложна смес от сладко, кисело, солено, горчиво и тръпчиво, откъдето идва и "плодът с пет вкуса".

Schizandra chinensis изисква добре дренирана и богата на хранителни вещества почва.

Светлината трябва да е ярка - нито много слънце, нито много сянка са желателни. В следобедните часове на лятото е добре поне почвата да бъде засенчена. Шизандра може да се размножава със семена, но технологията отнема много време. Предпочитан метод е вегетативният- чрез резници, отводи или издънки.

Най-ценните съставки в плодовете са органичните киселини (лимонена, ябълчна, янтърна, винена, аскорбинова и др.), витамините и етеричните масла.

При консумация плодовете тонизират и стимулират, като по този начин повишават физическата и умствената способност. Активните вещества подобряват работата на сърцето, имунната и нервната система. Червените плодчета могат да се хапват свежи, изсушени или преработени. Листата и тънките клонки - на чай.

Синя хвойна при болни бъбреци

Плодчетата на синята хвойна (Juniperus communis) са поредният източник на етерично масло, органични киселини и други полезни биологично активни вещества. Вкусът им е сладко-лют, колкото и странно да звучи това.

Виното от сините плодчета помага при проблеми с бъбреците и пикочния мехур. Младите клонки имат ефект при подагра.

Употребата на билката да става само след консултация със специалист.

Пасифлората е позната от древността

Друга екзотична красавица с ядливи и полезни плодове е пасифлората.

Плодът-маракуя е сладък, с вкус подобен на този на ананаса. Листата най-вече, но и цялото растение се използват за лечение още от древността.

Днес се знае, че отварата действа успокояващо, помага при безсъние, при кашлица, зъбобол, менструални болки и др.

Облепиха - капризна, но интересна и полезна

От плодовете се извлича ценно масло

Облепихата представлява храст или дърво в сребърен цвят с изключително декоративни качества. У нас за нея се говори отскоро.

Без проблем може да се отглежда в личните градини стига да се отговори адекватно на изискванията ѝ.

Растението не понася добре температурни колебания, изисква богата и структурна почва.

Светлолюбива и влаголюбива е. Облепихата е разделно полово растение, което налага засаждане на мъжки и женски за получаване на плодове. Цветовете се опрашват от вятъра, а не от насекоми.

Плодовете узряват през лятото и бързо се развалят. Могат да се сушат и консервират или преработват. От тях се приготвя масло, богато на различни витамини и други ценни вещества. То се използва за лечение на язва, кожни раздразнения и др. Листата се приемат под формата на чай. Той тонизира тялото, бори умората, помага при витаминозни смущения, ниско кръвно, косопад.

Плодовете (и като цяло растенията) собствено производство са по-ценни и полезни, отколкото онези в магазина. Есента е идеалният момент да си засадите нови и интересн видове.