Средства при силно потене:

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене да се взема по 1 с.л. смес от 500 г мед, 20 зелени листа от индрише с дръжките и 20 ядки от сладки бадеми или кайсия, счукани на каша, 4 лимона, разрязани, изстискани и смлени на машинката за месо с корите, но без семките, и следната билкова смес от аптеката:

Тинктура валериана симплекс (чиста) 12 г

Тинктура кратеги (от глогови листа) 12 г

Камфор на прах 1 г

Ментови капки 25 капки

II. Десет минути след сместа (сутрин, обед и вечер) да се пие по 75 мл отвара от равни количества:

Агримония

Босилек

Гръмотрън - корен

Леска - лист

Иглика

Маточина

Мента - пиперита

Мечо грозде

Миризлива теменуга

Пача трева

Полски хвощ

От тази билкова смес се вземат 2 с.л. и се запарват с 500 мл кипяща вода, ври захлупено 10 мин и като изстине, се прецежда.

III. Два часа след ядене (сутрин, обед и вечер) да се взема по 1 ч. лъжичка смес от 500 г мед, разбъркан с 20 г рафинирана сяра на прах.

IV. Допълнения:

1. Полезни са стафиди, ядки от бадеми и лешници.

2. След ядене като десерт да се взема смес от: по 1-2 ч. лъжички бъзов мармалад и мед и 1-2 дражета витамин С.

3. Вместо вода да се пие едно от следните средства:

а) отвара от живовлек - широколистен (2 с.л. се запарват с 500 мл кипяща вода, ври 5 минути и като изстине, се прецежда).

б) запарка от липов цвят (2 с.л. се запарват с 500 мл кипяща вода, кисне захлупено 1 час и се прецежда).

4. Вечер преди лягане да се прави редуваща баня на краката до под коленете и на ръцете до китките (42С за 30 секунди, 20С за 3 секунди, повтаря се 5 пъти). Започва се с горещата вода и се свършва с хладката и това се брои за 1 път.

След това на местата, които се потят най-много (краката, ръцете и др.) да се поставя компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отвара от дъбови кори и смрадлика (5 с.л. кори и 2 с.л. смрадлика врят в 1 л вода 30 минути и като изстине, се прецежда).

5. При болезнено потене облекчение се получава, като се пие слабо солена вода (на 1 л вода се слага 0,5 г сол); или отвара от 1 лимон, сварен с 1 л вода (ври 20 мин и като изстине, се прецежда).

6. През деня 1-2 пъти стъпалата и дланите да се изтриват с памуче, натопено в камфоров спирт.