Фимозата и парафимозата се срещат у деца и младежи, които имат дълга и тясна крайна кожа на половия орган. Вследствие на това под кожата се събират нечистотии, които се разлагат и предизвикват възпаление.

А. Фимоза

Фимозата е болест, при която главичката на мъжкия член в нормално положение е закрита с тясна кожичка и не може да се оголи.

Причини. Тя бива вродена или придобита след някакъв възпалителен процес в главичката на половия член.

Признаци. Трудно уриниране с парене и болка, урината излиза на тънка струйка. Често може да настъпи възпаление на главичката.

Усложнения. Оток на крайната кожа, нагнояване, треска и задръжка на урината.

Б. Парафимоза

Парафимозата е притискане на главичката на половия член от обърнатата назад кожа, т.е. кожичката не може да закрива главичката, а само я стяга; това е противното на фимоза.

Причини. Заболяването може да бъде вродено или придобито след възпалителни процеси, нараняване и др.

Признаци. Дръпнатата назад тясна и възпалена кожичка не може да се върне в нормалното си положение, притиска главичката, която често е суха със синкав цвят.

Лечение. Необходимо е да се потърси помощта на лекар хирург. Народното лечение на фимозата е следното.

I. Сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене болният да изпива по 1 чашка от 75 г (за деца наполовина) отварка от лешникови листа, полски хвощ и троскот - по 50 г от всяка. От тази смес 2 с.л. с прибавка на 10 шипки (плод), разрязани на две, и 1 изравнена лъжичка ленено семе се запарват с 600 мл вряща вода; вари се захлупена 10 минути и като изстине, се прецежда. Пие се подсладена с мед и лимон по вкус.

Диета. Същата, както при възпаление на пикочния канал.

II. Два часа след ядене да изпива пак 1 чашка отварка (вж. точка I).

III. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави топла клизма с 500 мл топла вода (за деца според възрастта), последвана от топла коремна баня (37С за 10-20 мин.) с отварка от полски бъз (цялата билка с корена). От нея се вземат цели коренища и в един котел с вода се варят 20 мин., след това се добавят по една двойна шепа листа от смрадлика и пипериче; вари се още 10 мин. и като поизстине до 38С, се прецежда. С една и съща отварка може да се направят 10 бани.

След това тялото се изтрива и в по-леки случаи членът се налага с топла лапа от печен лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен с 1 ч.л. пудра захар. В тежките случаи, когато има оток на кожата около главичката, се налага с топла лапа от житни трици, сварени с малко мляко до гъстотата на лапа от ленено семе и преди поставянето посолени с малко сол, или пък с казаната вече лапа от печен лук със захар; държат се цяла нощ. Щом отокът спадне, премахват се инфекцията и гнойта.

Забележка. При желание вечерната топла баня може да се замени с коремен компрес от 4 хасени парчета, натопени в топла отварка от трина.

При парафимоза лечението е същото. След банята възпаленото място се намазва с чист зехтин (не олио) или с боров вазелин.