Възпалението на надсеменника (епидидимит) е инфекция, която може да бъде отнесена в придатъка (надсеменника) с кръвта (при инфекциозни заболявания, грип, тиф, ангина, туберкулоза и т.н.), а може да проникне по пикочния канал, по който минава спермата (най-често при трипер), или пък нараняване.

Признаци. Подуване и силни болки, покачване на температурата и влошаване на общото състояние. Обикновено заболяването е едностранно. Ако се засегнат и двете страни, може да настъпи безплодие.

Предсказание. Благоприятно, ако навреме се лекува, и сериозно, ако не се лекува.

Лечение. Провежда се от лекар. Народното лечение е общо и според причината, която го предизвиква. Ако не е известна, тогава да се приложи следното.

I. Сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене болният да взема по 1 бучка захар с 20 капки от следната смес: обикновена валерианова тинктура - 20 г, тинктура от глогов цвят -20 г, вода от горчиви бадеми - 15 г, камфор на прах - 1 г, мента на капки -10 капки.

II. Десет минути след капките да се изпиват 75-100 мл отварка от бял равнец, ечемик (зърна), жълт кантарион, имел (листа и клонки), коса от царевица и мечо грозде - по 100 г, троскот (листа и цвят) 80 г и дръжки от вишни 50 г. От тази смес 2 пълни с.л. и по 1 ч.л. ленено и конопено семе, счукани на ситно, се запарват с 600 мл вряща вода и на тих огън се варят 10 минути; като изстине, се прецежда.

Диета. Същата, както при полово безсилие. На обяд и вечеря заедно със сдъвканото ядене е добре болният да поглъща и по 1 детски хинин.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да се пие запарка от шипки - 30 шипки, счукани на кашица, се изсипват върху 600 мл вряща вода; като клокне три пъти, се снема от огъня, а като изстине, се прецежда през тънка кърпа. Може да се пие подсладена с мед и лимон по вкус.

III. Два часа след ядене да се изпиват 75-100 мл отвара от агримония, борови връхчета, гръмотрън (корени), широколистен живовляк (листа), исландски лишей, маточина, невен (листа и цвят), росопас, спирея (цялата билка с корените), цариче и хмел (шишарки) - по 50 г от всяка. От тази смес З с.л. се запарват с 600 мл вряща вода и на тих огън се варят 15 минути; като изстине, се прецежда.

IV. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен, се прави клизма с 1 л топла вода. След това в понеделник, сряда и петък тестисите се налагат с торбичка от тънко хасе, напълнена с топла лапа от печен лук, обелен, нарязан, полуизстискан и засилен със 7 сини сливи, смачкани без костилките, 1/2 изравнена ч.л. нишадър на прах и малко леко препечено царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата), а във вторник, четвъртък и събота се налагат с торбичка, напълнена с пресен топъл (36С) селски хлебен квас (гъсто замесен 4 часа по-рано), засилен със 7-9 маслини, счукани заедно с костилките, и 1/2 изравнена ч.л. нишадър на прах.

Едновременно и в двата случая се поставя компрес на корема от четири хасени парчета, натопени в хладка вода и оцет наполовина, и отгоре сухо хасено парче и вълнен пояс, а на главата се слага "шапка" от лист прясно зеле, леко напръскан от вътрешната страна с малко оцет.

При главоболие главата се налага с "шапка" от тънко хасе, напълнена с пресен селски хлебен квас, засилен със 7-9 с.л. сурови диви кестени, настъргани на ситно с корите (а при липса на кестени с толкова с.л. млади и пресни корени от полски бъз, счукани на каша), и отгоре се слага друга шапка от чорап. Държат се цяла нощ.

V. Сутрин. Фрикция с хладка вода на подмишниците, корема и половите органи и сухо изтриване. През целия ден върху тестисите се носи мушама от хаваджива (15/15 см), прикрепена с подходящ суспензор. Мушамата се носи 15 дни от едната и 15 дни от другата страна и се заменя с нова.

Важни добавки.

1. Лапите от печен лук и квас може да се използват 2 вечери поред, като втората вечер се затоплят, а квасът се подсилва с 1 с.л. нов квас за нова ферментация.

2. През време на лечението тестисите да се пазят от удар или притискане, да не се носят тежки неща и по възможност болният да има по-редки полови контакти.