Полезните вещества на здравословните храни са неуспорими, но с количествата на някои от тях трябва да се внимава

От мода преди няколко години здравословното хранене постепенно се превърна в начин на живот особено за младите хора. Те много повече от преди искат да знаят какво се съдържа в храната, която си купуват и консумират, и опитват да си я набавят директно от производители, констатират специалистите.

Нерядко здравословният режим на хранене е и предпочитан начин за отслабване. Често обаче се случва това не само да не даде резултат, но дори да се трупат килограми. Причината е, че когато се говори за здравословни храни, се изтъкват техните полезни качества, което е неоспорим факт, но често се допуска грешката, че щом се хапва здравословно, няма нужда да се ограничават количествата.

Всъщност преяждането със здравословни храни може да даде точно обратния ефект, съобщава английският сайт “Индипендънт” и дава пример с някои от тях.

Мед

Естествените подсладители като мед и кленов сироп са отличен заместител на рафинираните захари. Те са по-питателни и по-малко преработени, но ако се консумират в големи количества, могат да имат отрицателен ефект върху тялото ви подобно на бялата рафинирана захар. Това означава, че трябва да се има едно наум, ако посягате към поредната лъжица мед без значение дали тя ще е за чая, за филийката ви, или просто да засити нуждата ви за нещо сладко.

Някои видове дресинг

Обикновено дресингът е добавка към салатите, с които се опитваме да подобрим вкуса на иначе леко безвкусните зеленчуци. Докато те осигуряват добро количество витамини, минерали и фибри и няма проблем да се хапне дори повече от тях, то само добавянето на неподходящ дресинг може да превърне тази здравословна храна в калорийна бомба.

Нездравословни са кремообразните дресинги, тъй като те съдържат голямо количество сол, захар и мазнини. Най-добрият вариант е да овкусите салатата си с винегрет и малко зехтин или пък микс от зехтин, сок от лимон, сол и черен пипер. Това ще подсили вкуса на зеленчуците, без да добавя излишни калории.

Прясно изцедени сокове

Плодовете остават една от най-здравословните храни, но когато ги превърнем в сок, стават доста калорични. В 170 мл чист сок има между 15 и 30 г плодова захар (фруктоза) и от 60 до 120 калории в зависимост от плода. Това означава, че с 250 мл сок, каквото обикновено е количеството на една чаша, а и на най-малките разфасовки в магазините, се приемат между 90 и 180 калории, а с един литър сок калориите скачат на 360 до 720, което е доста.

Вместо това е най-добре да се изяде целият плод, който е богат на фибри и засища за сметка на захарта, каквато преобладава, когато се изцеди сокът.

Авокадо

Въпреки че авокадото е суперхрана, пълна с антиоксиданти, фибри и мононенаситени мазнини, с количеството му много трябва да се внимава, особено когато искате да отслабнте. Причината е, че то е с високо съдържание на мазнини и е много калорично - в един плод се съдъжат около 350 калории.

Енергийни барове

Появата на енергийните барове идва заради нуждата от храна, която да осигурява бързо енергия по време на упражнения.

Днес обаче те все по-често се използват дори като заместители на основни хранения. Енергийните барове са идеални, ако ви предстои продължителна физическа дейност, но не и ако седите цял ден зад бюрото. Причината е, че те са пълни със захари, въглехидрати и имат висок гликемичен индекс, което всъщност осигурява нужната енергия. Когато сте зад бюрото и няма как да изразходите тази енергия, захарите се трупат, което при продължителна консумация може да доведе до по-сериозни проблеми.

Ядки

Бадеми, кашу, орехи и всички подобни ядки са често предпочитани за някое от междухраненията през деня. Те осигуряват на организма омега-3 мастни киселини, белтъчини, витамин Е и фибри, но също са с високо съдържание на калории. Четвърт чаша бадеми например съдържа 132 калории.

Кокосово масло

Безспорен е фактът колко здравословно е кокосовото масло особено спрямо голяма част от всички познати мазнини. В него се съдържат мазнини от типа средноверижни триглицериди, които са около 60% от състава му. Различни изследвания досега показват, че те могат да увеличат скоростта на изгаряне на телесните мазнини.

Освен това увеличават разхода на енергия в тялото и намаляват приема на други мазнини.

В 100 г кокосово масло обаче има около 900 калории. Една супена лъжица пък съдържа 12 грама наситени мазнини, а 2 супени лъжици достигат дневния лимит за приема им, затова и с консумацията на кокосовото масло трябва да се внимава.

Сушени плодове

Една чаша сушени плодове съдържа пет до осем пъти повече калории и захар, отколкото същата чаша от същите плодове, но пресни. Една чаша свежо грозде например съдържа 60 калории спрямо 460 калории при една чаша стафиди. Разликата е голяма.

Безглутенови храни

Все повече хранителни вериги пускат на пазара безглутенови версии на продуктите, които продават, защото се смята, че те са здравословни. Истината обаче е, че безглутеновите храни обикновено съдържат повече калории, захари, мазнини и химикали, с които се компенсира липсата на обикновеното брашно, загубата на вкус и текстура.

Затова, ако няма определена причина, която да налага избягването на подобни храни, то е по-добре да не се прекалява с тях.

Въпреки че са здравословни, консумацията на тези храни не бива да е неограничена. Едно от основните правила при здравословното хранене е да се внимава с порциите. Когато става въпрос за торта или сладолед, това правило е добре известно и много спазвано. Същото обаче важи и за плодовете, здравословните мазнини и зърнестите храни.

Друг начин една здравословна храна да стане нездравословна е като не се внимава с какво се дообогатява. Масло, сосове, сирене, мазнини са най-честите примери за това. Не само количеството, но и добавките са важно нещо, за което да се внимава.

Най-важното за пълноценното функциониране на организма е човек да не се лишава от никакви групи храни и да се набавят всички видове хранителни вещества, напомнят специалистите. “Тайната” на здравото тяло е в умерените количества и движението.