Неприятна статистика, но факт - по данни на Eucerin 80% от хората на възраст между 11 и 30 години страдат от акне. За тийнейджърите пъпчивият период е истински бич. В тази толкова деликатна възраст заболяването може да има негативен психологически ефект, да ги комплексира и накара целенасочено да избягват да се социализират. Те непрекъснато чуват, че проблемът е преходен и ще отшуми, че повечето сме минали по този път и няма нищо извънредно.

Докато обаче чакаме да отмине „от само себе си“, acne vulgaris може да остави някои трайни последици – белези, пигментни петна и не на последно място просто една част от пъпките да не си отидат изобщо. Затова грижата за акнеична кожа в юношеска възраст е особено важна. Чрез своята серия DERMOPURE Eucerin предлага широк набор от продукти, които помагат да си върнем контрола над акнеичната кожа и способстват за нейното възстановяване. Как? Чрез набор от киселини. Последният и най-иновативен продукт в серията - Eucerin® DERMOPURE Обновяваща грижа, съдържа 10% хидрокси комплекс - гликолова, салицилова и полихидрокси киселина. Нанася се вечер и действа, докато спим. Намалява появата на пъпки и изглажда релефа само след седмица употреба. Клинично и дерматологично тестван, с отлична поносимост от кожата, продуктът е подходящ както за третиране на юношеско акне, така и на акне при възрастни (acne tarda).

От другата често срещана форма на акне - акне при възрастни, страдат около 40% от хората, които са били негова жертва в пубертета, сочи изследване на Eucerin. С възрастта и изявата на заболяването се променя – по-малко черни точки, но за сметка на това повече петна и възпалителни лезии, с по-голяма концентрация в областта на брадичката. Освен хормонални промени и генетична предразположеност, има куп други фактори, които причиняват или обострят акнето – стрес, начин на хранене, храносмилателни проблеми, неправилна грижа за кожата. Затова и борбата с него изисква комплексен подход – диета, подобряване функциите на стомашно-чревния тракт, контрол върху стреса, систематичен подход в грижата за кожата.

Как да се грижим за акнеичната кожа в зряла възраст, когато актуална тема са и първите признаци на стареене?

От една страна, бръчките се нуждаят от хидратация. Стремежът към нея обаче често бива съпроводен с ненужно омазняване на кожата. Акнеичната кожа реагира остро на омазняващите продукти. От друга страна, ако лекувайки акне, „засушим“ кожата, фините линии и бръчките стават по-дълбоки, а кожата започва да произвежда повече себум, който също може да обостри акнето. За да ни помогне да балансираме в тази противоречива ситуация, експертът в медицинската грижа за кожата Eucerin разработи специални препоръки относно грижата за старееща кожа, предразположена към акне, в зависимост от вида лечение на акне, на който сме се подложили в момента.

Първата стъпка е почистването на кожата сутрин и вечер с Eucerin DERMOPURE Измиващ гел или Eucerin DERMOPURE Мицеларна вода. Ако в момента не прилагаме медицинско лечение на акне, за по-дълбоко почистване, отпушване на порите и по-гладък кожен релеф може веднъж седмично да използваме и Eucerin DERMOPURE Ексфолиращ гел. Неизменно след почистването при немедикаментозно лечение на акне идва тонизирането на кожата с Eucerin DERMOPURE Тоник за лице. Млечната киселина, която се съдържа в тоника, спира бактериалния растеж, предотварятва появата на петна и действа много ефективно за почистване на проблемни области като Т-зоната например. С тази стъпка приключваме подготовката на кожата и е време да нанесем продуктите за грижа и специална грижа.

За зрялата кожа, която в момента не е подложена на медицинско лечение против акне, на помощ идват няколко продукта от особено успешната антиейдж серия Hyaluron-Filler от Eucerin – дневен и нощен крем Eucerin-Hyaluron Filler и Eucerin Hyaluron-Filler Околоочен крем с SPF15. Нанасяме ги съответно сутрин и вечер. Ако имаме назначена от лекар терапия на акне, на тази стъпка прилагаме нея заедно с околоочния крем Eucerin Hyaluron-Filler.

Дотук сме почистили кожата и сме нанесли продуктите против стареене. Следва грижата за акне. При немедикаментозно лечение Eucerin препоръчва сутрин да ползваме Eucerin DERMOPURE матиращ флуид, който наред със своето терапевтично въздействие, подобрява в продължение на 8 часа вида на кожата, като я матира, без да запушва порите. Вечер използваме Eucerin DERMOPURE Обновяваща грижа за лице с 10% хидрокси комплекс. Ако нашият дерматолог е назначил медикаментозно лечение на акнето, тук е мястото за Eucerin DERMOPURE Интензивен успокояващ крем, който хидратира дълбоко и успокоява кожата, а формулата му е специално разработена, за да позволява успешно съчетаване с лекарствени продукти против акне. Ползваме крема също сутрин и вечер.

Да не забравяме и слънцезащитата. Слънцето е основният фактор, който допринася за стареенето на кожата. Акнеичаната кожа е по-уязвима към образуване на пигментни петна и изсушаване под въздействието на слънчевите лъчи. Затова Eucerin съветва преди да излезем, да нанесем специално разработения за мазна кожа, предразположена към акне Eucerin Слънцезащитен гел-крем за лице за мазна кожа SPF30 или SPF50. Eucerin DERMOPURE Стик-коректор ще ни помогне да прикрием локалните несъвършенства, като същевременно намалява възпалението. С него лицето ни е готово за нанасяне на грим.

Подходящата грижа за проблемна кожа, особено ако е и зряла кожа, откровено изисква експертни познания. Повечето от нас нямаме времето, енергията и знанията, които са необходими, за да изготвим режим за себе си или за децата си и да селектираме подходящите продукти. Затова се доверяваме на експертите.