Евродепутатите се обърнаха към Европейската комисия и държавите членки с призив за ограничаване на продажбата на антибиотици от медицински специалисти в областта на хуманната или ветеринарната медицина и за премахване на всички стимули за предписването на антибиотици в ЕС. В необвързваща резолюция, гласувана с 589 гласа „за“ срещу 12 „против“ и 36 гласа „въздържал се“, евродепутатите настояха, че правилна и разумна употреба на антимикробни средства е от съществено значение за ограничаване на възникването на антимикробна резистентност (АМР), която се разпространява в здравеопазването, животновъдството и аквакултурите.

Защо България продължава да бъде единствената страна в Евросъюза без Национална програма по антибиотична резистентност?

Експертно мнение по проблема изрази пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"През последните 15 години е постигнато много по отношение на антибиотиците. Рязко намаля самолечението, контролът се подобри значително. Педиатрите се научиха да разчитат на микробиологията и да избягват даването на антибиотик."

Проф. Кантарджиев допълни, че Министерството на здравеопазването не е подкрепило участие на Националния център по заразни и паразитни болести в съответната програма.

"Сега на европейско ниво нашата страна вероятно ще бъде представена само от ветеринари, защото нашият център не получи подкрепа. В нашата страна ветеринарите взеха мерките, изисквани от ЕК и не се дават никакви антибиотици за натрупване на животинска маса. Това е много важна стъпка.

Дълго време при вирусни инфекции се даваше антибиотик. При грип също не се дава антибиотик, но при усложнения като бактериални инфекции това се прави. Важно е също да се предписват правилните антибиотици", каза още проф. Кантарджиев.