От целиакия страда 1% от населението. Може да ви се вижда незначително, но лечението е скъпо, тъй като диагнозата за тая "болест на раздразнените черва" обикновено закъснява с 6 до 10 години.

При това още няма измислен лек и болните могат само да я държат под контрол като избягват храните, съдържащи глутен.

Но глутенът не винаги разболява. Някои хора имат непоносимост към него и въпреки това не се разболяват. А при страдащите от раздразнени черва глутенът влошава нещата. За всички тях грижата да го избягват е постоянна.

Има го в пшеницата, ечемика, ръжта, булгура, спелтата (наричана "жито на фараоните"), гриса и трикалето (кръстоска на пшеница и ръж). Чрез тях влиза в безкраен списък от храни.

Няма как човек да се откаже от всички тях. Но ако усетите, че след като сте яли хляб или макарони, ви заболи глава, имате киселини и ви сърби кожата, имайте едно на ум. Ето кои храни съдържат глутен:

1. Зърнени

Това е голяма група и включва всякакви тестени изделия. За щастие вече има безглутенови хлябове, кексове и пр., в които глутенът е сменен с нещо друго. Те обаче са по-скъпи.

2. Подправки и сосове

Не само за храната трябва да се внимава. И в някои подправки и сосове има глутен като соевия сос, бульоните и дресингите за салати.

3. Алкохол

Ще се забавлявате по-малко на празненства, защото ще трябва да откажете алкохолните напитки, направени от пшеница, като бира, уиски, джин и повечето водки.

4. Колбаси

Не е лошо да ги избягвате дори да нямате алергия към глутена. Ако пък имате, реакцията ви ще е сериозна. Много глутен има в кренвиршите, саламите, пастетите и пр.

5. Сладкиши

Всеки би трябвало да ограничава сладките храни, но за чувствителните към глутена това е просто задължително. Шоколад, бонбони, сладолед и някои безалкохолни го съдържат, но на пазара има и техни безглутенови варианти.

И накрая - имайте предвид, че ако сте алергични към глутен, но съжителствате с хора, които го ядат, кухнята ви трябва да е идеално чиста. Трябва да имате отделни прибори и посуда за глутенови и за безглутенови гозби.