Есента е сезон, когато горещите и дълги летни дни постепенно започват да намаляват, листата се оцветяват в пъстри цветове преди да паднат от дърветата, които се готвят за предстоящата зима. Захлаждането вечер дава сигнали, че е време да приберем летните дрехи и да извадим по-топлите. За земеделците есента е сезон, когато събират реколтата. Това е време, когато от спокойното и безгрижно лято преминаваме към есента, чиято енергия се асоциира с обръщането навътре, предаде bulgarian.cri.cn.

В китайската медицина този сезон се свързва с елемента Метал и белите дробове. През есента движението на енергията от бурно и насочено навън през лятото преминава към обърнато навътре и се свива. Това е добро време да завършите започнатите през пролетта или лятото проекти и да се радвате на резултатите от свършената работа. Есента е подходящ сезон и за започването на нещо ново, което е фокусирано повече върху вътрешното, върху култивирането на тялото и ума и обръщането навътре към себе си. Енергията на белите дробове предразполага „да оставим нещата да се случват" и да „пуснем" онова, за които сме се хванали здраво, за да отворим място за нови преживявания, които ще ни помогнат да натрупаме нови знания и опит.

Есента в традиционната китайска медицина се свързва с:

Елемента – Метал

Ин орган – бели дробове

Ян орган – дебело черво

Емоция – скръб/тъга

Климатичен фактор – сухота

Вкус – лют

Цвят – бял

Орган на чувствата – нос

Тъкан – кожа

Тъгата – емоцията на белите дробове

В традиционната китайска медицина всеки орган е пряко свързан с една емоция, а за белите дробове това е тъгата. Този орган се асоциира с ясното мислене и комуникация, откритостта към нови идеи, позитивния образ за себе си, способността да се релаксира, да се отпуска и човек да се чувства щастлив. Когато енергията на белите дробове е в дисбаланс или мъката прекалено дълго се борите с мъката, ще ви е трудно да се справяте със загубата и промените, чувството на отчуждение и тъга няма да ви напускат. Белите дробове се свързват и с привързването, така че ако ви е трудно да се разделите с някого, нещо, преживяване или прекарвате много време в мисли за минали събития, това може да доведе до недостиг на енергия в белите дробове. Ако тяхната енергия Ци е слаба, може да изпитвате непреодолима, постоянна мъка, която не отслабва. Ако не предприемете мерки, може да изпаднете в депресия или други нежелани състояния.

Но ако излеете мъката си и намерите начин да се справите с нея, то това ще ви направи физически и емоционално по-силни. Затова не се пазете от скръбта, а по-скоро се справете с нея по здравословен начин, което е и ключът към щастието и поддържането на хармонията във всички аспекти на живота.

Белите дробове и техния партньор дебелото черво

Всеки орган в традиционната китайска медицина има свой партньор, като единият се определя като Ин, а другият като Ян. Белите дробове са Ин, докато дебелото черво е техният Ян партньор. Те работят заедно, за да поддържат баланса в тялото. Белите дробове приемат новото. Физически това се проявява във вдишването на чист въздух, изпълването на тялото с кислород, за да може то да функционира оптимално. Дебелото черво има за задача да изхвърли отпадъците. Това е последния етап от храносмилането и изчиства всичко, което не е нужно на тялото, задържайки само онова, което е необходимо за нормалното му функциониране. Емоционално това е и причината поради, която есента е добро време да обърнем внимание на нещата, към които сме се присламчили и да поработим върху себе си, за да ги пуснем и да се освободим от тях. Често хората, които не обръщат внимание на хронични проблеми като запека например, вероятно е трудно да пуснат нещата, за които са се хванали здраво. Тъй като белите дробове са свързани с тъгата и мъката, те могат да им навредят, ако са в повече, и обратното, недостигът на енергия в този орган може да ни накара да тъгуваме без причина.

Няколко неща, които може да направите, за да поддържате здравето на белите дробове и дебелото черво през есента.

Дълбоко дишане

Един от най-добрите начини да подсилите белите дробове е дълбокото дишане. Изглежда много лесно, но повечето от нас не дишат дълбоко и това влияе на паметта, нивото на енергията и имунната система. Когато дишаме дълбоко и насочим вниманието си към това, което се случва в тялото, в клетките и мозъка нахлува така необходимият им кислород, а белите дробове са в състояние да изпълнят задачите си. Най-доброто кое можем да направим е през есента да излезем на разходка на място с чист въздух и да изпълним белите дробове с така необходимата им жизнена енергия.

Ето едно лесно упражнение за начало:

Вдишайте през носа и проследете кака въздуха стига до корема като поемете, колкото може повече. След като почувствате, че белите ви дробове са се изпълнили, задръжте дишането и бройте до 5. След това издишайте рязко през устата, докато напълно изпразните белите дробове. Повторете три пъти. Желателно е да правите това упражнени по три пъти на ден.

Изгонете негативизма от живота

Освобождаването от негативизма винаги е от полза, но това е особено важно през есента, когато енергията на белите дробове е в апогея си. Често може да ни се струва, че негативните неща са под наш контрол, но ако осъзнаваме наличието им, можем да направим малки промени, за да ги избягваме колкото е възможно повече. Негативизмът може да бъде изключителна разрушителна сила за физиката и психиката, затова опитите да го държим далеч от живота ни е добра цел. Понякога самото осъзнаване може да ни накара да сме по-позитивно настроени и да внесе светлина в живота ни, защото положителната настройка е храна на всяко ниво и ни помага да сме щастливи и здрави.

Разходки сред природата

Едно от най-добрите неща, които можем да направим за укрепването на белите дробове и доброто настроение са разходките сред природата. Няма по-добро лечение от връзката с природата, а есента е достатъчно красива, за да ѝ се наслаждаваме.

Реорганизация, почистване и даряване

Есента е идеално време да направите преглед на вещите си, да преорганизирате и изхвърлите старите неща, за да отворите място за нови. Това ще се отрази положително и на емоционалния ви свят. Прегледайте гардероба си, отделете онези дрехи, които не сте обличали от години и ги дарете на някой, който има нужда от тях. Изчистете и компютъра си като изтриете всичко онова, от което повече нямате нужда. Подредете и шкафовете и чекмеджетата. Всички тези действия могат да ви накарат да се почувствате по-свободни, в хармония с есента и дори да укрепят функцията на белите ви дробове.

Носете шал

Есента е сезон, когато духат ветрове, а според традиционната китайска медицина те са един от болестотворните фактори. Най-лесното нещо, което може да направите, за да се предпазите от вятъра, е да увиете шал около врата, защото студът влиза най-лесно в тялото именно от там. Освен, че ще се предпазите от настинките, ще изглеждате и по-елегантни.

Грижите за белите дробове през есента са важни за здравето като цяло. В традиционната китайска медицина те се определят като „деликатен орган", защото са най-близката връзка на тялото с външния свят. Затова не бива да ги пренебрегваме и да им обърнем по-специално внимание през есента.

Полезни храни за есента

Тъй като времето започва да застудява през есента, желателно е в менюто да присъстват по-малко студени храни като салатите и суровите продукти. Трябва да се отдаде предимство на по-дълго обработените топлинно ястия, за да се подсили имунната система. За да укрепим храносмилателната система, е препоръчително да консумираме повече супи и задушени ястия. И тъй като през есента трябва да се пазим от вятъра и сухотата, в менюто трябва да присъстват повече Ин храни като белите китайски гъби, както и храни които подсилват белите дробове. Такива са например чесъна, сладкия картоф, джинджифила, лука, зелето, крушите, орехите, черния пипер, ряпата, ориза, лютите чушки, канелата, кардамона, соята, бадемите, броколите, целината, яйцата, маслините, млечните продукти, лимоните, гроздето.

Най-добрият начин да съхраните здравето през цялата година според традиционната китайска медицина е да познавате особеностите на всеки сезон и да живеете в хармония със заобикалящата ви среда. През есента обикновено природата утихва и се подготвя за почивка през зимата. Затова е по-добре да поспивате повечко, да се храните с топла и подсилваща организма храна, да обърнете поглед навътре към себе си, да оставите за малко настрана материалните ценности и преследването на слава и богатство. Вместо това се опитайте да откриете онази сила, която винаги сте имали вътре във вас още от самото раждане. Така ще се почувствате по-цялостни, пълноценни и щастливи.