Белтъкът Rab32 изобилен при болните, липсва при здравите

Британски учени откриха какво причинява множествената склероза и така трасираха пътя към създаване на лек за болестта, съобщи в. "Дейли телеграф". Разгадан е клетъчният механизъм, който води до автоимунната болест.

От нея страдат 2,5 милиона души по света. Тя се открива още в млада възраст - между 20 и 40 г., като 2/3 от болните са жени. По неизвестна досега причина при тази болест имунната система започва да атакува миелина - "щита" от мазнини, който предпазва нервите в мозъка и гръбначния стълб. Това води до мозъчни увреждания и до образуване на лезии по тялото и намалява кръвоснабдяването и кислорода. Симптомите на множествената склероза включват мускулни спазми, затруднено движение, болка, умора и проблеми с говора, равновесието и зрението. Развитието на болестта води до инвалидност и ранна смърт.

Отдавна се подозира, че болестта е свързана с клетъчните митохондрии, които произвеждат енергия за клетките.

Сега учени от университите на Ексетър и Албърта установиха, че белтъкът Rab32 се съдържа в изобилие в мозъка на болните от множествена склероза, но почти липсва в мозъка на здравите хора. Оказва се също, че при наличие на Rab32 в клетката нейният склад за калций се намира твърде близо до митохондриите. Това води до объркване в доставката на калций, което засяга митохондриите и се стига до токсичност в мозъчните клетки.

Източникът на нежелания приток на белтъка Rab32 в клетките още не е известен. Но бъдещото лечение на болестта вече има своята мишена, като е възможно роля за нея да играят и други белтъци.

"Досега медицината не предлагаше нищо на болните, освен облекчаване на симптомите им. Нашето откритие проправя нов път за изследвания в друга посока - към лечението на болестта", казва д-р Пол Игълтън от Ексетър, участник в изследването.