Готови сме на всичко в името на здравето и стройното тяло - а трендовете в кулинарията и отслабването не спират да ни поднасят нови предложения. Една от последните моди е пеганството - комбинация от палеодиета и вегетарианство. В пеганството са обединени основните принципи на тези две системи на хранене.

Пеганството (или пеганизъм, както също го наричат) е необичаен, но здравословен микс от две на пръв поглед различни диети. И веганството, и палеодиетата се смятат за здравословни и балансирани системи на хранене. Палеодиетата позволява само натурални, непреработени индустриално храни, като набляга на месото, яйцата, ядките, зеленчуците и плодовете и изключва млечните и зърнените. Идеята е да се наподоби начинът на хранене на предците ни. Веганството, от своя страна, представлява меню, базирано на растителни продукти и изключващо животински (включително яйца, мляко, риба).

Общото между двете системи е, че изключват напълно консумацията на продукти, преминали през промишлено обработване. В основата и на двата хранителни режима са необработените плодове и зеленчуци, гъбите, ядките, семената, маслата. Пеганството заимства този принцип от веганството, но позволява и разумно количество немазна протеинова храна - нетлъсти меса, риба, морски дарове, яйца (този втори принцип е наследен от палеодиетата).

Пеганството е сравнително нова система на хранене. За първи път е спомената през 2014 г. в блога на Марк Хайман, лекар и автор на книги за здравословно хранене. Хайман става последовател на тази диета и описва подробно опита си в своя блог.

Понякога бъркат пеганството с диетата Пегано, наречена на д-р Джон Пегано. Това обаче е съвършено различна система на хранене, която е специално създадена за хората, страдащи от псориазис. Тази диета предлага строг контрол върху количеството на приеманата храна и следи за киселинно-алкалния баланс в организма. Освен това, изключва напълно месото, рибата и някои плодове и зеленчуци.

Целия текст четете тук