Статистиките за различните форми на зависимост сред младите хора в модерния свят са изключително негативни. Тъкмо защото са млади, неопитни и импулсивни, хората във възрастовата група 15-34 г. са и сред най-податливите на различни зависимости - диети, алкохол, тютюнопушене, наркотици, секти, психорелигии, електронни и видеоигри, компютри, хазарт, пристрастеност към пазаруване, гледане на телевизия и дори ходене по врачки. Влияние оказват и социалната среда, психологически фактори, генетична предразположеност.

Как могат да се избегнат различните зависимости и каква е превенцията за вече пристрастените? Това са едни от целите на проекта “100% ти”, в който са поканени за коментари и интервюта психолози, психиатри и лекари, които ще представят статистики, практики и личен опит за предотвратяване на зависимости.

Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10 от Закона за хазарта за 2018 г. по договор №25-00-3/19.04.2018.

Подобни проблеми изискват промяна в

мисленето, навиците, поведението, средата

Изграждането на цялостната личност на човек преминава през няколко етапа и кризи. Идентичността е път през криза и се приема за нормално човек да се изгражда постоянно, преодолявайки всички бариери в живота си. Някои успяват с това, други обаче - не.

През периода на пубертета юношата се сблъсква с много нови социални изисквания и роли, усвояването на които са важни за развитието на психиката. Колкото и да искат да са независими, в този период подрастващите са подвластни на груповия натиск и изискванията на семейството. Това може да доведе до приемане на ПАВ (психоактивни вещества) като начин да бъдат забелязани и приети. Така младият човек лесно може да попадне в капана на зависимостите - чрез употреба на марихуана, за която усилено сред подрастващите върви митът, че е безвредна и даже полезна, чрез тютюнопушене и алкохол и др.

Експериментиращото поведение също е причина юношите да търсят нови състояния чрез ПАВ. В сленга им те имат позитивен ореол - вдигащи, свалящи, магически. Парти дрогите са за настроение и в жаргона те са рай, шампанско, космос, бонбони, сладко за носа, ягоди. С успокояващата дрога се преодолява чувството за страх, а хероинът - едно от най-пристрастяващите вещества, потиска нервната система.

В тази възраст рискът да се започне активно тютюнопушене и прием на алкохол също е висок, а действителността показва, че първата им консумация е все по-рано. Вещества като лакове, бои, гориво за запалки, хелий, използвани неправилно като инхаланти, също могат да предизвикват сериозна психическа зависимост. Пресен е случаят, в който полицията в Златоград започна проверка за продажба на балони, пълни с райски газ, в първия учебен ден.

Една от модерните зависимости сред младите пък е култът към красивото тяло. Под термина “орторексия”, напоследък се говори за т.нар. здравословно хранене. Това засяга и хората в по-зряла възраст. Тук седи митът за вечната младост, който модерното общество буквално се е вманиачило. Употребата на стероиди също е проблем. Случаите на агресия се повишават, понеже тези вешества са хормонни субстанции, нарушаващи баланса на тялото.

Интернет е още една форма на зависимост. Юношите са много активни в социалните мрежи. Човекът става “фабинг” - модерна дума, обозначаваща хората, които непрестанно ровят в мобилния си телефон. И вече има дума за тази зависимост - “номофобия” - страх да не останете без достъп до телефона си.

Компютърната зависимост е вид бягство от действителността. С нея може да се търси начин за намиране на собствената “идентичност”, както и за създаване на паралелен идеален Аз-образ. Тя обаче крие риск човек да потъне в чужда идентичност и никога да не се интегрира със самия себе си.

Работата ми с тийнейджъри показва, че дидактичният подход, поученията и директивите не вършат работа в превенцията. Тя е заложена в по-предните етапи на развитие, когато детето трябва да премине през кризите на съответната възраст, но с изключителната подкрепа на семейството си. За да се избяга от зависимостта, е нужна промяна на много фактори – мислене, навици, поведение, среда, отношения, и това отнема много време.