Читатели се чудят дали е вярно, че дребните измити морковчета не са толкова полезни, колкото големите, които си миеш сам.
Тези бебешки моркови (в мрежа или плик) по магазините са хранителни колкото всеки друг морков. Често те са просто измити, обелени и нарязани до размер колкото човешко кутре, за да се ядат на една хапка. Обикновено са от сорт, който е малко по-сладък.
Както и големите моркови, малките са много богати на бета каротин. Това е антиоксидантен пигмент, който им придава оранжевия цвят. Тялото го превръща във витамин А, а той е важен за остротата на зрението, за имунната система и за здравето на кожата. 100 грама моркови дават 120% от дневната потребност на организма от витамин А, 10% от нужния витамин С, 2 грама фибри, никакви мазнини и само 35 калории.
Тъй като са обелени, бебешките морковчета трябва да се държат в хладилник и не траят много. Освен това с обелването част от хранителните им вещества в кората се губи. Но те са същите, както и в сърцевината на моркова. Някои медици обаче твърдят, че рязането и настъргването на моркова не само не намалява антиоксидантите в него, а напротив - те се увеличават.
Нараняването на тъкан във всеки клетъчен организъм (каквито са и морковите) праща сигнал към клетките, че са атакувани и има поражения. От това те изпадат в оксидативен стрес и започва усилен синтез на антиоксидантни молекули, които да ги предпазят от него.
Някои сортове моркови се сервират цели заедно със зелената им част като украшение на блюдото в престижните ресторанти. Затова се берат още малки. Те наистина са с по-ниска хранителна стойност от големите моркови и дават 20% по-малко витамин А и 50% по-малко витамин С. Но тези разлики са твърде малки, за да имат последици за здравето.
Коментари