Кръгла маса за паралелната търговия с лекарства - "Насърчаване на паралелния внос в България", ще се проведе днес в София. Това съобщават организаторите от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства. Форумът е под егидата на Европейската асоциация на Евро-фармацевтичните компании /ЕАЕРС/ и на него са поканени да вземат участие компетентните здравни институции в България.

Участниците ще разискват какви сигнали за недостиг на медикаменти подават пациентите в България, какви са данните в Европейския съюз за понижаване на разходите за лекарства и къде е паралелният внос като важна част от решението за преодоляване на липсите, информира БТА.

Генералният секретар на ЕАЕРС Каспър Ърнст ще представи обзорен доклад на тема "Добри практики в ЕС и ползи за обществото от насърчаването на паралелния внос". Сред акцентите в презентацията му ще са агрегирани данни за европейския пазар, какъв е ефектът за намаляването на цените на лекарствата в държави като Чехия, Полша, Италия и др, както и как е насърчаван вносът за най-големите европейски пазари.

От българска страна ще бъдат представени подробните резултати от функциониращата повече от три месеца онлайн платформа за сигнализиране на лекарства в недостиг на територията на цялата страна, както и какви са проблемите за разгръщането на потенциала на вноса на оригинални лекарства от ЕС с гарантиран произход чрез паралелна дистрибуция.