Днес много лаборатории предлагат изгодни пакети с изследвания на хормоните и едва ли не стана модно да си ги направиш на своя глава, но ендокринолозите обясняват, че това не е редно. А и причината някои хормони да не са в норма могат да бъдат най-разнообразни и изтълкувани само от опитен специалист. Все пак има симптоми, при които е добре да се обърнем към ендокринолог и да бъдат направени изследвания, обяснява д-р Наталия Темелкова от УМБАЛ „Александровска”.

Появата на нехарактерно окосмяване е сигнал за проблем с яйчниците

Повечето млади момичета, които имат по-окосмени ръце или крака, или мъхче навсякъде по тялото, смятат, че това е болестен проблем. А обикновено е генетично предопределено и не се налагат съществени изследвания. Ендокринолозите говорят за патологично окосмяване, когато то се появи на необичайни места. Може да е като мустачки около устата, като бакенбарди, по брадичката, в основата на шията или около гърдите. Неприятно е и когато се появят повече косъмчета по корема, които се разширяват нагоре, или ако половото окосмяване е като ромб, вместо да приключи като черта.

„Това окосмяване е проблем за съвременните млади жени и причината в над 80% от случаите е кисти на яйчниците. Това обикновено е комбинирано, макар и не винаги, с менструални нарушения и месечният цикъл идва през различен интервал от време”, обяснява д-р Темелкова.

Целия текст четете тук