С рака на дебелото черво няма шега. Трудно се открива и когато това стане, вече е трудно да се излекува. Така половината от болните умират от него. Затова и превенцията му е толкова важна.

Има обаче един тропически плод, на който се възлагат надежди да изхрани света. Нарича се джакфрут (Artocarpus heterophyllus). Но и да не успее да нахрани човечеството, този плод поне може да го предпази от рак на дебелото черво.

Той съдържа вещества, които имат антираково действие, свалят кръвното и лекуват язви. Това са лигнаните и изофлавоните - фитоестрогени, които избирателно попадат в тъканите в репродуктивните органи и пазят от рак на гърдата, влагалището, матката, шийката на матката и простатата. А също сапонините и лектините, които убиват туморни клеки, като директно се свързват с тях.

Всяка част от плода и дървото е полезна. Цветовете помагат да спре кървенето от открити рани и убиват паразитни червеи в червата. Коренът лекува кожни болести, астма и диария. Плодът се яде, например като съставка в домашен сладолед, пие се сокът от него, а семената му се сушат и смилат на много хранително брашно.

С малко кулинарно въображение джакфрутът може да замени и свинската мръвка, тъй като добре попива соса за барбекю и има нейната текстура и крехкост. Но внимавайте - джакфрутът има много силна и понякога неприятна миризма. Вкусът му обаче е чудесен, леко сладък и е нещо средно между вкус на ананас и на манго.