Есента е на прага ни. Няма нищо по-полезно за организма от сезонните зеленчуци, и то тези, които растат около нас. Така че ето четири предложения, които не бива да пренебрегвате:

. Ябълките са богати на флавоноиди, които намаляват риска от сърдечни заболявания и инфаркт. Консумацията на ябълки спомага за понижаване на стойностите на кръвното налягане и високите нива на холестерол.

. Крушите съдържат витамините С, В1, В2, В6, Е и К и много фолиева киселина. Включването им в менюто регулира киселинността на стомашните сокове. Ароматният плод е пълен и с много фибри, които поддържат по-ниски нива на холестерол в кръвта и подобряването на контрола на кръвната захар.

. Тиквата е богата на бета-каротин, витамин С и фолиева киселина. Консумацията ѝ може да осигури защита срещу сърдечносъдови заболявания. Тиквените семки пък имат висока хранителна стойност и са полезни за организма заради цинка и омега-3 мастните киселини.

. Цвеклото съдържа много йод, каротин, витамин С, В1, В2 и В12. Калиевите соли, сярата, фосфорът и магнезият, на които също е богат, ускоряват процесите на обмяна на веществата в организма.