4 блюда са на самия връх на кулинарния тренд в света. Те са най-луксозните и най-скъпите удоволствия за небцето.

Градинска овесарка

Това е пойно птиче колкото бебешки юмрук, което във Франция се нарича ortolan. Лови се с капани само в миграционния му период. После се държи на тъмно, за да се зашемети и да изкълве колкото може повече просо. Вече добре угоено, птичето се накисва в арманяк и веднага след това се изпича. Животът му обаче приключва още в арманяка.

Кулинарното предписание за консумация на орталан е да се сложи кърпа на главата, която изцяло да я покрива. Целта е да се концентрира ароматът на ястието, което е само няколко хапки.

Овесарката е последното желание на покойния президент Франсоа Митеран. Поднасят му я, но след смъртта му Франция забранява и лова, и консумацията й.

Хайвер от белуга

Най-качественият хайвер в света е на рядката каспийска риба белуга. Не стига, че е рядка, но хвърля хайвер веднъж на 10 години. Зрънцата му са черни, големи и лъскави, затова ги наричат ролсройсът на хайверите. Отделят се ръчно и се поднасят в кристален поднос върху лед с костена или седефена лъжичка.

Първата порция хайвер от белуга пристига във Франция като подарък за младия Луи XV от Петър Велики. Кралят обаче изплюл царския дар. Доста по-късно Пабло Пикасо разменил свое платно за една миниатюрна порция от този хайвер.

В момента най-скъпата стока в знаменития парижки гастроном "Бон Марше" е тъкмо хайверът от белуга. 1 лъжичка - 30 г, т.е. 1 хапка - струва 227 евро. Продава се в кутийка с прозорче от целофан, сякаш е скъпа писалка, с лъжичка, залепена под дъното. Килограмът излиза 7590 евро. На етикета като страна за произход на хайвера е посочена... България.

Шафран

Шафранът е най-скъпата подправка в света. Споменаван е в Илиадата и в Библията. Най-добрият се бере в Иран и в областта Ла Манча в Испания, която се изхранва основно от образа на Дон Кихот и от шафрана. Цветовете му се събират при изгрев на ръка само 1 седмица в годината. Тичинките им се съхраняват дълго време и може да се продадат с голяма печалба в година с лоша реколта. За добива на 1 кг шафран отиват 100-150 хиляди цветчета. Цената му е средно 8000 евро.

Бял трюфел

Добива се само през октомври в Пиемонт. Но понеже вирее под земята, могат да го открият само някои видове женски прасета и обучени кучета. Гъбата, ако това е гъба, не се култивира. Няма и никаква закономерност в предпочитанията й в каква почва и под какво дърво ще се приюти.

Ароматът й е наситен със землисти нотки, напомня мириса на горска почва след дъжд. Рендосва се на стружки, тънки като цигарена хартия, и с тях се посипват пържени яйца, ризото, месо.

Най-добрите и най-големите екземпляри се продават на търг от заложни къщи, изложени върху плюшена възглавница като бижута на Фаберже. Рекордната платена цена за 1,5 кг бял трюфел е 330 000 долара на търг, проведен едновременно във Флоренция, Макао и Хонконг.