Детето също е с травми

33-годишна родилка издъхна ден след като роди първата си рожба в сливенската болница.

Ренета Томова е починала на 17 август в реанимацията на лечебното заведение. Според близките на жената обаче причина за смъртта ѝ е лекарска грешка и травми, причинени от медицинския екип при раждането. Те искат независима медицинска експертиза и разследване по случая. Очаква се аутопсия да покаже какви са причините за смъртта на младата жена.

Тя постъпила в болницата след нормална бременност, разказват близките ѝ. Пред родилната зала обаче изживели истински кошмар. Ренета имала синини по тялото и счупени ребра. Часове след раждането състоянието ѝ се влошило.

“Помогнете ни, нека не се случват подобни неща повече. Не може в XXI в. лекари да убиват майки с клещи”, каза майката на починалата родилка пред bTV.

“Натискали са я и са ѝ скачали отгоре, извадили са детето с клещи. Ренета ни разказа, че цялата родилна зала е била в кръв. Не вярваме в тази болница, искаме да отведем внучето си на адекватно лечение”, каза бащата на починалата Петър Томов.

Роднините на 33-годишната жена ще искат патоанатом от друг град да направи аутопсията, за да не се укриват улики.

“Защо не са я срязали с цезарово, след като е едра родилка с едър плод, а са я натискали като някое животно и са ѝ натрошили ребрата. Цялата я видяхме в “Патология”, цялата синя отзад. Какво да ви кажа, освен че това е едно живо убийство”, каза Томов.

Новородената му внучка е в неонатологията, без опасност за живота, но според роднините бебето има усложнения.

“Едната ѝ ръчичка е неподвижна, а главичката ѝ е още с оток. Неонатолозите ми казаха, че не знаят дали тази ръка ще се раздвижи”, разказа съкрушеният дядо.

Според директорката на сливенската болница д-р Соня Михайлова жената е приета в реанимация, където починала. Лекарката, водила раждането, не е на работа, а в родилното твърдят, че в почивните дни проверки няма.

Семейството на починалата родилка обаче твърди, че от болницата не са ги потърсили, не са им казали какво точно е станало, а лекарката, водила раждането, не им вдига телефона.

Според д-р Юлия Бянкова причината за смъртта е белодробно усложнение вследствие на раждането. “При нас беше приета с тежка дихателна недостатъчност, причинена от белодробен оток, с високи стойности на артериалното налягане. Беше отхвърлена диагнозата белодробна емболия”, каза д-р Бянкова.

“Нищо не мога да коментирам, докато не приключат проверките. Утре (днес - б.а.) ще е по-ясно. По случая има вътрешна проверка, текат проверки и от полицията, от РЗИ, отвсякъде”, заяви пред “24 часа” зам.-директорът на сливенската болница Хрисант Хрисантов.

Етичната комисия на Българския лекарски съюз също се самосезира по случая.

Окръжната прокуратура в Сливен започна разследване за лекарска грешка.