Може да има голям брой болни през следващите месеци, обяви Европейският център за контрол на заболяванията

Ранното настъпване на голям брой случаи на западнонилска треска в Европейския съюз и съседни страни (личи ясно от линията в червено на графиката ) предполага високо ниво на разпространение на вируса в засегнатите територии. Това може да доведе до голям брой заболели през следващите месеци. Повечето засегнати райони това лято са същите, в които имаше заболели между 2014 и 2017 г. - Италия, Гърция, Румъния, Унгария, Франция, Сърбия. Вероятно вирусът ще се разпространи още повече, гласи оценката на риска от западнонилска треска на Европейският център за контрол на заболяванията.

До 9 август държавите от ЕС съобщават за 231 случая, а техни съседки - за 104. През следващата седмица общо са докладвани 154 случая. Това е значително повече в от която и да е седмица в предходните години. Освен това сега инфекциите подраняват. През 2016 г. и 2017 г. първите случаи за сезона бяха след 28-ата седмица, а това лято стартът е през 26-ата седмица. Между 2014 и 2017 г. бяха съобщавани 5 до 25 случая от 25-ата до 31-ата седмица; през 2018 г. има 168 случая през същия период. Това говори за високо ниво на разпространение на вируса, което би могло да доведе до повече заболели.

Вирусът се предава с ухапване от заразен комар. При 4 от 5 случая инфекцията минава без симптоми. В около 1% протича тежко - най-често с възпаление на мозъка. Възрастните и хората с потиснат имунитет са особено изложени на риск от западнонилски енцефалит, менингит или менингоенцефалит.

Основната лична профилактика в засегнатите райони е да се избягва ухапване от комари. За това може да помогнат репелентите - отблъскващи комарите препарати, дрехи с дълги ръкави и крачоли, замрежване на прозорците и детските колички. Властите имат отговорност да пръскат срещу комари, а населението - да не допуска задържане на вода в съдове в селищата.