Xраната е като лекарство - трябва да вземаш правилната доза в правилното време, казва създателят на “Зоната” биохимикът Бари Сиърс. Той я измислил за себе си, тъй като бил с наследствено предразположение към надебеляване и инфаркт.

Името ѝ идва от онова състояние на организма, при което той работи оптимално добре - зона, в която се храним без лишения, но въпреки това сме здрави и не напълняваме.

Ключово за тази диета е предотвратяването на възпаления в тялото чрез баланс на хормоните и контрол на кръвната захар. Според Сиърс комбинацията на високи нива на инсулин в кръвта с мастни киселини омега-6 води до затлъстяване, защото засилва производството на предизвикващи възпаления хормони – според него главната причина за наднорменото тегло.

Затова с правилни пропорции на храната при всяко ядене трябва да държим тези хормони в “зоната” – не много високи, нито много ниски.

Какво представлява

Диетата ограничава калориите до 1200 дневно за жени и 1500 за мъже. Това е 2/3 до 3/4 от количеството, препоръчвано за хора без излишни килограми и висока захар.

Храненията са 5 на ден – три основни и две допълнителни закуски. Правилните пропорции на всяко от тях според “Зоната” са: 40% въглехидрати, 30% протеини (белтъци), 30% здравословни мазнини.

Мярка са вашата ръка и очите ви, казва Сиърс. На обяд например разделете чинията си на 3 равни части. В едната поставете нискомаслени протеини, например пиле или риба, в обем колкото шепата ви. За жените това значи 90-ина грама, а за мъжете до 120 грама. Втората част запълнете с въглехидрати (главно зеленчуци без скорбяла и малко плодове). Полейте всичко това със здравословна мазнина – зехтин, бадемово, фъстъчено или авокадово олио.

Въпреки че няма забранени храни, някои видове са препоръчителни – пиле без кожата, пуешко, риба, свинско и телешко филе, яйчен белтък, нискомаслени млечни продукти, заместители на месо - соя и тофу. От въглехидратите избирайте тези с нисък гликемичен индекс, за да не повишите кръвната захар. Те нормализират метаболизма и се чувствате сити по-дълго време.

Най-препоръчителни са зеленчуците (без тези с нишесте като грах и тиква) и плодовете (без банани и сушени плодове). Пазете се от пастата, хляба, сладките мюсли, картофите. Избягвайте големи количества тлъсто червено месо, яйчен жълтък, черен дроб и други дреболии, обработена храна с наситени мазнини.  Мадона е следвала тази диета.

Мадона е следвала тази диета.

Много важно за “Зоната” е не само какво ядете, но и кога. Ако не се храните достатъчно често, кръвната ви захар ще спадне и ще получите пристъп на глад, казва Бари Сиърс. Не бива да прекарвате над 5 часа без храна. Закусете до 1 час след ставане. Ако това е в 7 ч, обядвайте в 12 ч, вземете лека закуска в 17 ч, вечеря в 19 ч и отново хапнете нещо в 23 ч - един час преди лягане. Закуските може да са филийка ръжен хляб, кисело или прясно мляко, извара, ядки, плодове. 30 минути преди всяко хранене изпийте чаша вода.

Физическите упражнения са препоръчителни, но не задължителни.

Действие и точки

“Зоната” въздейства върху метаболизма, хормоналния баланс и имунната система и така подобрява здравето дори при трудно лечими хронични заболявания като диабет.

22-а в общата класация заедно с “Еко-Аткинс”, нискогликемичната диета и диетата “Саут Бийч”, тази система на хранене е 7-а в сектора “диети с доставка по домовете”; 18-а е в категорията “бързо сваляне на килограми”; 19-а е в “най-добро здравословно хранене”; 22-а е в “най-добра за сърцето”; 23-а е в “най-добра за отслабване” и “лесна за изпълнение”; 29-а е в областта “най-добра срещу диабет”.

Колко струва

Фирми предлагат доставка по домовете на менюта от “Зоната”, включително и в България, които не са евтини. Ако ги приготвяте сами, пресните плодове и зеленчуци, ядките, качественото месо и мазнини също са сравнително скъпи.

Лесно ли се спазва

Пресмятането при всяко хранене на въглехидратите, протеините и мазнините може да ви се стори досадно. Точното спазване на часовете за ядене – също. Но Бари Сиърс е издал 15 книги в милионни тиражи, преведени и у нас. В тях той подробно разяснява философията на диетата, характеристиките на различните продукти и видовете менюта.

Отслабва ли се

Не повече, отколкото с други диети като “Аткинс” или “Орниш”, казват специалистите. Според авторите на “Зоната” се отслабва с 500 г до 1 кг седмично.

Кой я следва

“Зоната” е много известна сред знаменитостите и в определени периоди от живота си са я спазвали актьорите Брад Пит, Деми Мур, Сара Джесика Паркър, Сандра Бълок, певицата Мадона. Сара Джесика-Паркър

Сара Джесика-Паркър