Пиян и агресивен мъж вилнял в нощта срещу петък в Спешното отделение на Великотърновската болница, опрял ножица в шията на медицинска сестра и заключил всички врати, държейки я като заложник. Наложило се охранители да разбият вратата, за да го обезвредят.

Всичко започнало малко след полунощ след сигнал в Спешна помощ за човек, паднал на улицата. Линейка докарала 62-годишния пияница в спешното, той бил целия охлузен и екипът опитал да му окаже помощ. Но мъжът започнал да буйства. Отказвал да бъде откаран на рентген и да го изследват на скенер. "Беше абсолютно неадекватен и проявяваше дива агресия. Крещеше: "Убийци, искам да си ходя!", но нямаше как да го пуснем, защото на улицата можеше да го удари кола, или да има вътрешни травми. Той е наша отговорност", разказа пострадалата сестра Красимира Йорданова.

На смяна бил изцяло женски екип – тя и д-р Янева. Обадили се в полицията, и полицаи помогнали мъжа да бъде вързан на леглото. Това го укротило временно и екипът успял да му сложи абокат и да вземе кръв.

"Пред вратата нямаше други пациенти вече и трябваше да отида до неотложния кабинет. Оставих го сам за няколко минути и изведнъж чух мъжки глас да говори. Отворих вратата, влязох и видях пияния – седнал на бюрото ни, целия в кръв, скочи срещу мен с лекарската ножица и я опря в гърлото ми. "Изпи ли ми кръвчицата, сега ще те убия", крещеше", разказва сестрата.

Жената извикала за помощ и се отскубнала от нападателя. Опитала да избяга, но той бил заключил и трите врати. Стигнала до телефона и в паниката си набрала номера на координационния център на звеното. Тогава охраната на болницата разбила вратата хвърлила се върху пияния и го обезвредила.

"Аз бях заложничка на този мъж. В живота си съм преживявала ужасни неща, но за пръв път изпитах такъв шок", допълни Красимира.

С паник бутона било извикано подкрепление от охранителната фирма и полицаи. Оказа се обаче, че мъжът не е арестуван, нито му е съставен протокол или акт за хулиганство.

"Поискано е съдействие от охранителите за овладяване на ситуацията, затова полицаите не са взели отношение", обясни говорителят на МВР Марияна Христова.

От болницата ще сезират прокуратурата за нападението.