Хората с увреждания на протест, ако правителството слуша само майките

Инвалидните колички, протезите и останалите помощни и медицински изделия ще се дават по индивидуална нужда от 1 януари. До края на годината здравното министерство ще направи стандарт за тях, а от 2019 г. вече то ще отговаря за разпределението им.

Това стана ясно след поредната среща при вицепремиера Томислав Дончев, в която участваха социалният министър Бисер Петков, протестиращите майки и само един член на националнопредставителните организации на хората с увреждания.

Новите правила трябва да спрат злоупотребите на фирмите, които изкуствено завишават цените.

Още в понеделник трябва да е готов окончателният проект на закона за хората с увреждания, обеща Петков. Първи в сила ще влязат текстовете за новите помощи - още от 1 януари, а през април и останалите. През 2020 г. пък ще заработи и новият орган за хората с увреждания. Той ще трябва да прави индивидуалните оценки и да замени Агенцията за хора с увреждания.

На срещата се е коментирана и темата за финансирането от държавата на националнопредставителните организации. Майките настояват то да бъде прекратено. Компромисният вариант е да се прави на две направления - нови критерии и конкретни проекти.

Докато течеше срещата при вицепремиера, националнопредставителните организаци заплашиха с протест през септември. Причината е, че промените се правят под диктата на майките и омбудсмана Мая Манолова, обясни председателят на асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева. Според нея новото мегазвено е напълно излишно, а промените ще засегнат само малка част от над 750 хил. българи с увреждания.

От Българската стопанска камара пък излязоха със становище, че определянето на квоти за наемане на хора с увреждания е несъобразено и трудноизпълнимо. Промените предвиждат месечна финансова санкция до 30 % от минималната заплата, ако фирмата не назначи инвалид.