Възрастните хора могат да избягнат появата на перде на очите, като ядат портокали. Според ново изследване яденето на плодове и зеленчуци, богати на витамин С, намалява риска от катаракта с една трета.

Най-много витамин С има в портокалите, чушките, ягодите, картофите и броколите.

Статия в сп. "Офталмология" описва как 324 близначки на възраст над 60 г. са били изследвани за развиващо се старческо перде на очите им в продължение на повече от 10 г. Освен проверка на зрението им лекарите следили и какво ядат.

При жените с по-голям прием на витамин С рискът да развият катаракта след 10 години е бил с 33% по-малък. Причината е, че очната течност, която къпе лещите и им пречи да се оксидират, е богата на витамин С. Този витамин обаче не може да се синтезира в тялото и човек си го набавя само чрез храната. Колкото по-богата е тя на витамин С, толкова по-голямо се оказва неговото съдържание в очната течност, сочат авторите на статията. Според тях обаче пиенето на таблетки витамин С не понижава риска от катаракта.

Катаракта е помътняване на очните лещи. То прави гледката размазана и влошава зрението прогресивно. В крайна сметка води до слепота. Може обаче да се коригира от хирург и именно тези операции са най-честите хирургически намеси в очите на хората.