Фобията е заради височината, загубата на контрол или от изолация

Летенето със самолет вече е част от ежедневието - хората пътуват и по работа, и за забавление до различни дестинации. Над България на ден прелитат над 3000 самолета, а само за седмица през август са били обслужени над 100 000 полета. За 2017 г. през летище София са минали над 6 милиона пристигащи и заминаващи. И докато за едни полетът е като да се качат в колата си, за други дори мисълта за него е стресираща.

“Има световна статистика, че 70% от пътниците в самолет изпитват различна степен на тревожност. При някои тя е много силна и прераства в страх от летене”, обяснява авиационният психолог Десислава Георгиева. Тя е един от малкото специалисти у нас, които правят психологическите прегледи на кандидатите за пилоти.

Според нея след причините да се развие фобия към летенето е личностната обусловеност. Тя е свързана със средата, семейството и обкръжението. Висок е рискът при хора от семейства с по-негативен поглед към живота и по-изострена чувствителност към ситуации, оценявани като заплашителни.

“Родителите могат да отключат страх в децата си. С поведението си, страховите  изживявания и негативизма насочват вниманието им към това, че определена ситуация е много страшна и свързана с доста негативни преживявания. По този начин децата развиват страх без основание”, обяснява психологът.

Разбира се, летенето не е нещо естествено за хората. Не се взема самолет всеки ден както е с колата например. “То още е непознато и поради това повишава нивото на тревожност, като предизвиква страх.” Например много хора не знаят, че турбуленцията е нормална и не е опасна за самолетите. От нея обаче човек се чувства нестабилен и заплашен и затова едни от основните страхове са насочени именно към нея.

“Хора, с които работим, разказват, че са чули много силен вятър отвън и това за тях е било много страшно. А реално самолетът преминава през въздушни маси с различна плътност и това е нормално. Но човек, който има своите страхове, ще го разчете като нещо заплашително. Най-големите страхове са от неизвестното”, казва Георгиева.

Тя е една от ръководителките на терапевичната програмата “Полет над страха”. В нея има индивидуална и групова работа, а накрая човек лети с инструктор или със самия терапевт до някоя европейска дестинация.

Справянето с проблема е въпрос и на мотивация и желание на потърсилия помощ. Затова Георгиева дава задачи, върху които всеки полага усилия. Вълшебна рецепта обаче няма. Въпреки че в интернет има набор от съвети какво да се прави преди или по време на полета, те не са универсални и еднакво ефективни при всички.

“В нашата работа през годините, след всяка среща откриваме, че тези “вълшебни” рецепти не работят. Човек трябва сам да открие кое работи за него. А това става, като открием истинската причина за този страх”, казва Георгиева. Все пак тя винаги съветва още с качването си на борда човек да сподели с екипажа, че има страх от летене.

“Така си осигурява повече внимание, от което вероятно има нужда. И автоматично предава 50% от чувството за отговорност на някой друг”, обяснява тя.

Най-често помощ търсят хора, чиято работа изисква чести пътувания със самолет. Страхът ги ограничава, заради него може дори да загубят работата си и е нужно да го преодолеят. Други имат близки навън и често пътуват, за да ги видят. Възрастовата граница е широка - от млади до стари, но никой не преобладава.

Справянето с проблема става по един и същи начин - като се разбере в какво се корени страхът. Невинаги фобията от летене е свързана със страх от високо. Може да е страх от загубата на контрол например. В други случаи може да е страх от изолация, от загуба, от оценката на околните. Може да е кризисно събитие, което е оставило някаква следа на подсъзнателно ниво.

“Важно е човек да види в какво се корени страхът му. Лесно се впускаме в лекуване на симптоми, без да работим върху причината, а за успешна терапия е важно да се справим точно с нея. Много хора са изненадани, когато започнем да коментираме теми, не пряко свързани със страха им от полета, а са по-лични например. Оказва се обаче, че точно там е ключът”, казва Георгиева.

Страхът от летене е лечим. Но зависи и от желанието и усилията на самия човек. Колкото по-дълго той поддържа страха си, толкова повече време ще отнеме да разбие моделите си на поведение и да го пребори.

“Малко хора осъзнават, че полагат усилия да поддържат и развиват страха си, а не, че трябва да положат същите усилия, за да се разделят с него”, казва психологът.

Страхът преди всичко има предпазна функция и е важен за хората. Той е част от защитните механизми за оцеляван и е полезен, но до определена граница.

“Проблемът със страха от летене, и с всяка фобия, е, че се страхуваме от нещо, което пряко не ни заплашва, а ние сами, дали през нашите мисли, вярвания, или негативен опит, го приемаме като силно заплашително, без то да е опасно”, обяснява Десислава Георгиева.

Разсейвайте се с кръстословици, музика, работа

Дълбоко вдишване и бавно издишване през носа - този метод за успокоение действа най-добре и най-бързо в стресиращи ситуации. 

Най-бързият начин да се отървете от неприятното чувство и напрежение е с помощта на терапевт да откриете причината, в която се коренят. Иначе дълбокото вдишване и издишване ще помагат по време на полет, но стресът от мисълта за него ще остане.

Популярен съвет за по-приятен полет е да държите съзнанието си ангажирано с нещо приятно - решаване на кръстословица или судоку, слушане на любима музика или четене на книга. Не сядайте до прозореца. Ако летите по работа, може да оставите част от нея, която да свършите по време на полета. Извън това за повече спокойствие може да се поинтересувате как работят самолетите.