Учените отдавна знаят, че хората масово са изложени на химикала бисфенол А от пластмасовите опаковки на храните и от консервите. Смята се, че той обърква хормоналния баланс на човека, а при някои низши организми води до промяна на пола.

Ново изследване доказа, че химикалът го има и във въздуха и се поема при дишане.

През май екип от университета на щата Мисури откри високо съдържание на бисфенол А във въздуха и във водите на 6 индустриални града в щата. Съдържат го някои пластмаси и дори касовите бележки.

Химикалът обаче е обявен за безвреден, тъй като се смята, че се приема само чрез храната и напитките. Веднъж попаднал в тялото, черният дроб го метаболизира и бързо го изхвърля. Сегашното откритие обаче променя положението, тъй като чрез дишането бисфенол А веднага попада в кръвта.

"Години наред отношението към бисфенол А е късогледо. Ние установихме, че дори от пипане на касова бележка големи количества от него попадат в кръвния поток. А сега се оказа, че го има и във въздуха", каза водещият екипа от Мисури Кристофър Касотис.

Също през май здравното министерство на Канада оповести проучване на досега приемания за даденост факт (без да е проверен), че бисфенол А се изхвърля изцяло от организма. Оказва се обаче, че черният дроб го превръща в бисфенол А глюконид - вещество, което доказано води до затлъстяване при човека.

"Във водите измерихме съдържание на бисфенол А от 30 нанограма на литър. Това е повече от дозата, която сменя пола на земноводните и на охлювите. Във въздуха съдържанието е 10 пъти по-голямо, отколкото във водата", казва д-р Касотис.