Споделя ги Мистър Памет от Оксфорд

Добрата памет помага не само да се решават кръстословици. Тя е средството за учене на езици, за трупане на опит и е най-характерната черта на интелигентността. Но когато сте забравили къде са ви ключовете и бялото петно в мозъка ви расте, не се отчайвайте. Има техники за по-добра памет.

Споделя ги Едуард Кук от Оксфордския университет - наричан Мистър Памет. "Като бях на 18, влязох в болница за 3 месеца със симптоми на артрит. Около мен - все над 80-годишни старци. Слушах ги и бях смаян колко често водят един и същ разговор. Така осъзнах колко важна е паметта и почнах да тренирам своята", разказва Кук. Сега той за 1 час може да запомни поредица от 1000 случайни числа с различен брой цифри. За 1 час запомня и реда на картите в 10 размесени тестета. А за реда в едно тесте му трябват 2 минути.

Ето съветите на Мистър Памет как да подобрите паметта си:

1. Внимавай

Това е очевидно - няма да запомниш нещо, ако не си внимавал, когато го чуеш за пръв път. "В огромния брой случаи нещо се забравя, защото не му е обърнато внимание първия път", казва Кук.

2. Сменяй фокуса

Пусни радиото и слушай 1 минута. После го спри и остави умът ти да се рее 1 минута. Редувай така 10 минути няколко поредни дни и ще усетиш, че вече е по-трудно да бъдеш разсейван.

3. Прави връзки

При запознанство запомни името на човека, като го свържеш с негов адаш. "Това е т. нар. Принцип на връзката. Всяка брънка от паметта е връзка с нещо, което вече го има в мозъка. Затова новите знания се попиват по-трудно - няма създадени връзки, и е нужно въображение", казва Кук.

4. Съчинявай

Първи в Периодичната таблица на елементите са водород, хелий, литий и берилий. Те се помнят по-лесно, ако се вплетат в някаква история. Кук дава пример: "Водородът ми напомня водородната бомба. Хелият - балон, пълен с хелий. Лития свързвам с литиевата батерия. А берилия - с баба ми Берил. Сега ги комбинирам в моя си измишльотина: Водородната бомба избухва и от това хелиевият балон полита. Към него има литиева батерия, той се забързва и се спуква в носа на баба Берил".

5. Въобразявай си

Опитвай се да си представиш нещо, когато запомняш нещо току-що научено. Кук дава пример със своето име: за да го запомниш, представи си крал Едуард като готвач (на английски cook) с черпак в ръка.

6. Свързвай скучното с интересно

За да запомни 1000 числа за час, Кук свързва всяко двуцифрено число от 00 до 99 с някой човек. Така запомня поредица от хора, не от числа. "По-лесно се помнят хора, защото са интересни. А числата са скучни и се забравят."

7. Припомняй си по график

Спомените избледняват с времето. Но ако ги викаш по специален график, остават завинаги. За да запомниш един факт, след научаването му трябва да го викаш в съзнанието си по следния ред: след 5 минути, след 30 минути, след час, след ден, след седмица, след месец и след година.

8. Не се мъчи с нещо, което е на върха на езика ти

Ако аха да се сетиш нещо, но не успяваш, спри да се мъчиш. Така тренираш забравянето, а не припомнянето. По-добре е да го усвоиш повторно като ново знание и незабавно да се провериш дали си го запомнил. Следващият път ще ти е по-лесно.

9. Преди лягане прави обзор на наученото

Паметта се консолидира по време на сън. Затова трябва да се прави преглед на наученото през деня преди заспиване. Така и подсъзнателните способности помагат на паметта.