Синята светлина от смартфоните през нощта може да доведе до загуба на зрението, писа изданието Сайънс алърт, цитирано от БТА. 

Причината е, че под нейнотото излъчване се образува токсична форма на ретинала - вещество, съдържащо се в клетките на ретината, обявиха учени от университета в Торонто.

С възрастта се развива дегенерация на жълтото петно, позната като дистрофия на макулата. Тя влошава остротата на зрението и причинява около половината от случаите на слепота при хората над 55 години. При този процес има и загуба на кръвоносни съдове, които захранват ретината. Смята се, че светлосиният, синият и виолетовият диапазон на спектъра задълбочават нарушенията в ретината. Но досега учените не знаеха колко сериозно може да бъде това въздействие.

Канадските изследователи изясниха, че дистрофията се дължи на образуването на ретинал, производен на витамин А, но с токсично въздействие. Този процес е обратим, но при някои хора той протича с натрупване на патогенната форма. Така се нарушава функцията на фосфолипидите в мембраните на клетките. Покачва се нивото на калция, клетките променят формата си и загиват.