Причинителят й Е.коли мутира и вече издържа на антибиотици

Бактерията Ешерихия коли е мутирала и вече е резистентна на антибиотици, дори на най-силните, съобщи в. "Дейли телеграф". Това означава, че медицината се връща в средновековието, когато и малки инфекции се оказват смъртоносни. Е.коли се настанява в червата и причинява остра диария, стомашни спазми, обезводняване, а в крайна форма - отказ на бъбреците, кръвоизливи и смърт. Най-тежко прекарват заболяването децата до 5 г. и хората над 65 г.

В момента при заразяване с бактерията или при пневмония лекарите разчитат на последната група антибиотици - полимиксините. Но в свине и свинско месо в Китай бактерията е засечена с нов ген, който я прави устойчива дори на колистин (от групата на полимиксините).

Генът се нарича MCR-1 и е изолиран за пръв път в заразено с Е.коли прасе в свинеферма близо до Шанхай през 2011 г. При него третирането с колистин не е дало резултат. Оттогава бактерии с MCR-1 преобладават все повече във вземаните проби. Генът лесно се копира в други епидемични щамове и вече е наличен в цял Китай, в Лаос и в Малайзия. Досега 1322 китайци са приети в болница след заразяване с мутиралата бактерия. Смята се, че тя вече е пренесена в Европа.

Британски медици смятат това за "тревожно", "опасно" и "шокиращо". Според проф. Тимъти Уолш MCR-1 "преодоля последения ни отбранителен окоп срещу заразата". Бързото разпространение на гена означава, че скоро лекарите ще са безпомощни срещу доскоро лечеми инфекции с грам негативни бактерии като Е.коли и салмонела.