В отрасъла има много интереси, но ще го развиваме в 3 посоки - ефективност, ефикасност и контрол, заяви по Би Ти Ви д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК.

Според него във всяка дейност правото на назначаване е на работодателя. Той заяви, че не е от хората, които допускат да им се диктува какво да правят. Но добавя, че срещите му със здравния министър Ананиев ще са чести.

"Приех, защото ситуацията по-тежка не може да стане. Трябва коренно да се промени начинът, по който български граждани отиват на лечение в чужбина. Необходима е и адекватност на заложените дейности, а срещу тях да има съответното финансиране", допълни той.

Д-р Дечев даде пример за необходимата ефективност: ако целта на трима души е да отидат до Варна, единият ще отиде с кола, другият - с такси, а третият - с яхта през Солун. Сега касата плаща и на тримата, тъй като е постигнат клиничният резултат. Но на различни цени.

Има силни лобита - на фармацевтичните компании и болнично. Групата на компаниите формира цените и пробива навсякъде, а болничното лоби съществува на гърба на държавните и общинските болници.