Ето кратки опровержения на произволно избрани 10 масови заблуди за това кое e по-здравословно. Броят им е огромен.

1. Сиропът от агаве най-добър

Феновете на сиропа от агаве твърдят, че е най-здравословният подсладител, защото има нисък гликемичен индекс. Това ще рече, че много бавно и плавно повишава нивото на глюкозата в кръвта в сравнение с другите подсладители. Да, така е и причината е, че сиропът съдържа много фруктоза. Тя пък обаче повишава нивото на един вид мазнини в кръвта, наречени триглицериди, и това не е добре най-вече за сърцето.

2. Спанакът дава желязо

Всъщност не дава и тук е грешката на Попай. Макар да съдържа желязо, спанакът съдържа и оксалова киселина. Тя се съединява с желязото и го прави неусвоимо за човека. Другите листни зеленчуци не съдържат оксалова киселина и поради това са по-добър източник на желязо. Но дори те дават нищожно количество от него. В червеното месо желязото не само е много повече, но е и в усвоима форма.

3. Чията е полезна колкото рибата

Семената от чия наистина съдържат омега-3 мастни киселини. Но те са различен тип от тези в сьомгата и скумрията. В рибите киселините са доказахексаинова (ДХК) и ейкозапентаинова (EПК). Тъкмо тези две мастни киселини са жизненоважни за сърцето, мозъка и очите. А семената от чия, както и от лен и рапица, съдържат алфа-линолеова киселина (АЛК). Организмът може да я преобразува в ДХК и ЕПК, но е слабо ефективен в тая работа - под 10%. Така че чията е модна, но не спирайте да ядете риба.

4. В лимеца няма глутен

Всъщност има. Лимецът е просто древен вид пшеница. Вярно, че глутенът в него е по-малко, отколкото в обикновената пшеница. Затова на някои хора им понася по-добре. Но лимецът не е добър за хора с целиакия (наследствена непоносимост към глутена).

5. Сурово, не сготвено

Не винаги. При сготвени храни като морковите и доматите се размеква клетъчната обвивка и това освобождава полезните вещества. Иначе те остават заключени в клетките и организмът не може да ги усвои. Така че, да - суровите зеленчуци са чудесни, но и сготвените имат своите предимства.

6. Суши, а не сандвич

Въпреки добрата му репутация сушито дава повече калории от сандвича. То е с малко мазнини, но е много солено и не предлага кой знае колко белтъчини. Така че няма да ви засити за дълго.

7. Кокосово мляко, не кисело

Ако изобщо организмът ви понася млякото, от смяната на обикновеното кисело мляко с кокосово полза няма, но пък има няколко недостатъка. В една опаковка кокосово мляко има 21 г наситени мазнини. Това е повече от здравословната доза за цял ден. Друг недостатък на косоовото мляко е, че за разлика от киселото не съдържа калций.

8. Обезмаслен салатен дресинг

Колкото до калориите, обезмасленият дресинг на салатата е добро решение. Но с добавка на мъничко олио в него ще стане по-лесно за организма да усвои ценните съставки на салатата като бетакаротин и ликопен.

9. Пресни плодове, не замразени

Изследване на университета в Шефилд доказа, че замразените плодове и зеленчуци са по-богати на витамини от пресните. Така е, ако са били замразени часове след откъсването им и витамините са останали заключени в тях. А при пресните може да мине дори месец преди да стигнат до магазина.

10. Мед от манука

Въпреки рекламната шумотевица и надутите цени няма научни доказателства, че да се яде мед от манука е здравословно.