Учени от Тексаския университет предупредиха, че съдържащият се в пастата за зъби титанов диоксид E171, може да предизвика диабет тип 2, съобщи РИА Новости.

Това вещество има широко приложение в хранителната промишленост и козметиката заради свойствата му да придава на предметите ярко бял цвят. Досега се смяташе, че Е171 е безвредeн за човека, предава БТА.

Свойствата на титановия диоксид са описани през XX век. Той става заместител на вредните оцветители на оловна основа, а от 70-те години се произвежда масово. Именно оттогава според тексаския екип има четирикратно увеличение на случаите на диабет тип 2. По същото време се правят и първите предположения, че химикалът има пряка връзка с диабета.

За да го потвърдят, тексаските учени вземат тъканни проби от панкреаса на 11 доброволци. При 8 от тях са открити следи от титанов диоксид и всички те имали диабет тип 2. Останалите трима били здрави и без следи от веществото. Учените правят извода, че Е171 е едно от веществата, които предизвикват диабет тип 2. Сега те разширяват изследванията си върху по-големи групи хора.