Изследване сред жени у нас установи 30% инфектирани

Ракът на шийката на матката е второто най-често онкозаболяване при българките до 59 г. след рака на гърдата. Всеки ден той убива една жена у нас, а на 3-4 се поставя такава диагноза. И почти винаги ракът на маточната шийка е свързан с човешки папиломни вируси (ЧПВ). Това съобщи проф. д-р Стефан Ковачев, началник на Клиниката по обща и онкологична гинекология във Военномедицинска академия в София.

В търсене на причините за рака на маточната шайка през 60-те години учените забелязват нещо странно за тогавашното ниво на медицината: цервикалният рак е по-често заболяване сред жените, които започват сексуален живот на по-ранна възраст или които са имали множество сексуални партньори. Почти 30 г. по-късно се установява, че при голямата част от болните жени се установява някой от типовете папиломен вирус. Но и до днес не е уточнен напълно механизмът, по който те променят клетките в злокачествени.

Тези вируси са

много

разпространени

- намират се

буквално навсякъде,

според някои източници - дори в реки. Което обяснява и защо се откриват при над 90% от хората.

Половото предаване не е единственият начин за заразяване, защото може да стане и при директен допир на кожа или на лигавица, а напоследък се дискутира и възможността за предаване при кръвопреливане.

Вирусите от тази група са над 200 типа, означавани с числа. Може да се срещнат и изписани с абревиатурата HPV - от английското human papilloma virus, което е масово използвано от лекарите и лабораториите.

Между 30 и 50 разновидности на човешкия папиломен вирус имат

потенциал да

предизвикат рак

- основно на маточната шийка. Но имат принос като фактор и за онкологични заболявания в други органи като влагалището, пениса, гърлото, ларинкса, ануса, кожата. В научни лаборатории по света онколози и инфекционисти търсят и връзка с някои форми на рак на белите дробове. Логиката за такава хипотеза например е рискът от вдишването им по време на изгаряне на генитални брадавици (кондиломи).

По-голямата част от папиломните вируси причиняват лечими заболявания или организмът се самоочиства от тях, преди да провокират болест. Но онкозаболяванията, свързани с най-агресивните типове, имат лоша прогноза особено при късно установяване на тумора. Главната причина за откриване в напреднал стадий е, че заболяването

може да се

развива дълго

без симптоми

Така е и при рака на маточната шийка.

Данните за разпространението на гениталната HPV инфекция в България все още не са достатъчни като обем пациенти, като стандартизирана методология и вид на изследването. Това е трудността пред категорична оценка на епидемиологията на тази вирусна инфекция у нас, обясни проф. Ковачев. Според негово ново 8-годишно проучване, обобщено през 2017 г., сред 5277 жени от София, Пловдив, Варна, Бургас Плевен и Видин, почти 30% са инфектираните с HPV.

Това ни поставя над средното за Европа, където се отчитат 21-22% инфектирани във възрастта под 25 г.

Не всяка среща с агресивните видове на вируса е равна на рак.

При около 80% от

хората имунната

система се

справя с вируса

и организмът се самоочиства от патогена. Но при останалите расте рискът за рак. Това е причината да се препоръчва ваксиниране преди сексуалния дебют. Допълнителен аргумент е, че така намалява рискът не само от рак на маточната шийка, а и от другите видове тумори, свързани с папиломните вируси.

Проучването на проф. Ковачев потвърждава световната тенденция за пик на инфекцията с HPV сред жените във възрастта 20-24 години.

Към момента медицината квалифицира като

високорискови

типове 16, 18,

31, 33, 35, 39,

45, 51, 52, 56,

58, 59, 66, 68

Среднорискови са според науката типове 53, 73, 81 и 82, а 6, 11, 42, 43, 44, 40, 61, 54, 55, 70, 57, 71, 72, 84 и 26 се смятат за нискорискови.

Тревожното е, че в новото изследване на жени от София и още 5 големи града най-често се изолира високорисковият HPV16.

От нискорисковите преобладава HPV6.

Въпреки че по-голяма част от сексуално активните възрастни ще бъдат заразени с HPV поне веднъж в живота си, сексуално активните жени под 25 г. поддържат най-висок процент на инфекцията, обясни онкогинекологът.

Данните от тестовете показват, че почти при 12% от всички изследвани се установява инфекция с 2 типа папиломни вируси. Близък е делът на заразените с 1 тип от вирусното семейство - 10,4%, но около

2 на сто пробите

са показали

между 4 и 7

генотипа

едновременно

у една жена

Когато първичната ваксинална профилактика е пропусната, за ранно откриване на риска от рак на маточната шийка се разчита основно на профилактични прегледи по желание.

У нас най-често при тях се препоръчва и ПАП тест, известен като цитонамазка - взетите клетки се оглеждат под микроскоп от специалисти, които определят дали има отклонения от нормата.

Другите начини за контрол на риска са колпоскопските прегледи - оглеждане със специален апарат за мощно увеличение, което дава възможност да се забележат невидими с просто око промени по шийката на матката.

Последно навлезлият скринингов метод за ранно откриване са

HPV тестовете -

стандартно се

използват за

профилактика в

Турция, Дания,

Австралия,

въвежда ги в момента

Нова Зеландия,

обясни проф. Ковачев.

Преди седмица канаднско изследване съобщи, че методът показва потенциал за по-ранно откриване на риска от цервикален рак в сравнение с цитанамазнака. На тази основа учените предлагат да се премине към новия тест за скрининг.

Цената на такава профилактика обаче по цени у нас би била 10 пъти по-висока от таксата за цитонамазка.

Според онкогинеколога проф. Ковачев златният стандарт, който позволява на лекаря да каже със сигурност на една жена, че няма риск от рак за определен период напред, е комбинацията от трите метода.