Със 124 гласа "за", без "против" и един "въздържал се" депутатите в Народното събрание избраха д-р Дечо Дечев за шеф на Националната здравноосигурителна каса.

Той заема мястото на проф. Камен Плочев, който се оттегли от поста поради здравословни причини.

Д-р Дечев бе единствен кандидат за нов шеф на НЗОК, а кандидатурата му бе издигната от ГЕРБ.

С избирането му той поема ръководството на здравната каса до 2020 г.

"Ще спазя срока до 3 месеца да представя конкретни мерки по перата, в които бюджетът на НЗОК към този момент се е провалил, а именно лекарствената политика, в частта скъпоструващи медикаменти, включително в онкологията, контролът и медицинските изделия. Ако те бъдат подкрепени от вас и от надзорния съвет, аз ще се заема с изпълнението им, така че 2019 г да е първата, в която здравната каса ще завърши без дефицит", каза д-р Дечев от трибуната на Народното събрание.

"Пожелавам успех на д-р Дечев. Той може да разчита на подкрепа от мен и моя екип", поздрави го министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

"Той познава проблемите и ще ги реши. Системата се намира в трудно положение и има нужда от промяна", каза още Ананиев.

"Ако до 1 месец не започнете да управлявате здравната каса, ще започне да ви управлява тя, а резултатите тогава никога не са добри", обърна се към д-р Дечев депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов. Той заяви, че кандидатурата на д-р Дечев се подкрепя от ДПС, но доверието към него е в аванс, защото ДПС не са убедени, че обявената от него концепция за управление НЗОК на заседанието на здравната комисия в сряда ще може да бъде изпълнена от управляващото мнозинство.

Д-р Адемов за пореден път акцентира върху нуждата от промяна в правомощията на шефа на НЗОК.

"С вързани ръце сте, защото не може да подберете човешкия ресурс, с който да реализирате вашите идеи", допълни той.

Депутатите от БСП този път не подкрепиха кандидатурата на д-р Дечев. Те се възползваха от правото си да не гласуват. Георги Йорданов и проф. Георги Михайлов аргументираха това решение на левицата с липсата на достатъчно правомощия на управителя на здравната каса, за промяна на които социалистите настояваха още преди да се пристъпи към избор на нов шеф.

"Подкрепяме идеята ви за обединение на комисиите за лечение в чужбина, но не и те да бъдат позиционирани в НЗОК", обърна се към д-р Дечев от трибуната проф. Михайлов. Той допълни, че не е добра идеята и да се премине към заплащане на еднакви терапии за болнично лечение по утвърдени медицински стандарти.

Подкрепа д-р Дечев получи от всички останали парламентарни групи.