За 10 г. от лечебно заведение пред фалит превръщаме “Първа МБАЛ - София” в първата общинска университетска болница, казва в интервю изпълнителният й директор

- Д-р Димитров, в сезона на отпуските как да пазим очите си?

- Отпускарският период е свързан с море, басейни, пътувания и контакти с много хора. Трябва да се внимава, ако се появят симптоми като парене, глождене, сълзене. В такава ситуация трябва веднага да се потърси специалист, защото вероятно става дума за вирусно или бактериално заболяване, което по принцип е заразно, пренася се лесно и трябва да се реагира бързо с лечение.

- А от слънцето? Нужно ли е например и бебетата да носят слънчеви очила?

- Малките деца - да, още от 2-3-годишни. Хубаво е да ходят с качествени слънчеви очила през лятото. Както кожата се пази от силното слънце със защитни фактори, така и очите трябва да се защитават с качествени слънчеви очила.

- По-рано ли слагат очила децата заради лаптопите и таблетите?

- За съжаление, практиката показва, че децата вече слагат по-рано корекционни очила. Естествено, повечето им диоптри са генетични, но начинът на живот “благоприятства” тяхното развитие. Ползването на компютри и таблети влияе на очите и тенденцията е възрастта на децата с очила да намалява. Затова е важно да се ходи на редовни профилактични прегледи и най-вече позволеното време пред компютъра вкъщи да се намали. Моят син също е пред компютъра и се борим с това всяка вечер. За съжаление, е много трудно, защото дигитализацията е навсякъде.

- Много хора прибягват до лазерна корекция на късогледство и астигматизъм. Има ли рискове?

- Това е модерен метод, един от най-добрите начини за премахване на диоптъра, който улеснява хората и те махат очилата. Затова го препоръчвам. Медицината е много напреднала в офталмологията. Има клиники с най-добрата апаратура.

- Хората, които работят на компютър, често ползват изкуствени сълзи за уморените очи. Опасни ли са те и може ли да се използват всеки ден?

- Рискове има винаги, когато лекарствата се използват безразборно - в случая капки за очи. Трябва очен преглед, след който да се послуша специалистът, а не човек да отива в аптеката, да взема някакви капки и да ги ползва. Минава време, някой път настъпват усложнения. И тогава се търси специалист, но лечението вече става по-трудно.

- Как да отпочинат очите след цял ден пред компютъра?

- Има правила за работата с компютър. Най-важното е да се спазва правилото - 2 часа работа с компютър - 15 минути гледане в далечината, за да починат очите. И това не важи само за компютър, а и за видеодисплеи и други монитори. Хубаво е да се слагат предпазни екрани, да се носят антирефлексни очила, които пазят очите. Но най-важното е почивката на всеки 2 часа.

- Имахте идея да купите робот “Да Винчи”. Какво стана?

- Имахме срещи с посланици на много европейски страни и те обещаха подкрепа. Идеята остава, не сме се отказали, но проблемът са прекалено големите за нашите възможности средства, нужни за този апарат. Опитахме и да кандидатстваме по европейски програми за финансиране. Бъдещето е роботизираната хирургия и телемедицината и не сме се отказали.

- Какви ремонти предстоят и ще купувате ли нова апаратура?

- Столичната община гласува сериозни средства за ремонти и апаратура за всички общински болници. Ще купим гастроскоп, колпоскоп, апаратура за ендоскопска хирургия и ще ремонтираме отделения. Всяка година се опитваме да обновяваме болницата и да купуваме нова апаратура.

- “Първа МБАЛ - София” ще е първата общинска университетска болница. Какво означава това?

- Все още сме в процедура. Предстои решение на Министерския съвет до месец-два. Този статут ще позволи на младите ни лекари да се развиват научно, инвестициите в болницата ще се повишат и ще се отворят много хоризонти. Няма в страната общинска болница, която да е университетска, надявам се, че нашата ще е първата.

- Проблемът с липсата на лекари и медицински сестри е сериозен. Какво е решението?

- Този статут ще ни помогне да задържим кадрите. Водещото, разбира се, е заплащането. И това е естествено. Борим се да увеличаваме възнаграждението на специалистите ни. Всички искат да се развиват и академично и се надявам, че ще им го предложим като университетска болница. Това важи и за медицинските сестри. Повечето ни медицински сестри учат, а някои вече преподават.

- Доста общински болници в страната са пред фалит. Преди 10 г. и “Първа МБАЛ - София” беше с огромни дългове. Как преодоляхте този проблем и какво ще посъветвате директорите на закъсалите общински болници?

- Изненадан съм, че помните, защото тези неща се забравят. Бяхме сред най-задлъжнелите болници, когато поех управлението. Имахме много тежък период. Въпросът е и малко личен, защото това бяха едни от най-тежките ми месеци. Имахме близо 8 млн. лв. задължения, сметките на болницата бяха блокирани. Предприехме антикризисни мерки, които съгласувахме с общината и Столичния общински съвет. Спазвахме стриктна финансова политика, съкратихме администрацията с 30%. Основните ни дългове бяха за лекарства - 6 млн. лв. Направихме нови процедури, явиха се 16 фирми и намалихме сериозно цената на лекарствата.

Затворихме кранчетата за изтичане и болницата тръгна нагоре. Сега за поредна година сме на печалба. Звучи малко като приказка, но от болница пред фалит преди няколко години сега се борим да сме първата общинска университетска болница. Това се постига с много труд, внимание, контрол и добър синхрон с принципала.

- Тече дебат за допълнително здравно застраховане. Какво мислите?

- Това е начинът да се получи по-добра услуга, по-високо платен консуматив и др. С него доплащанията ще спрат. Това е бъдещето, но трябва да стане постепенно и да е съобразено с доходите на хората. В здравеопазването не може да има резки промени. Твърдя, че здравеопазването ни е добро. Трябва да отбележа, че Столичната община е една от малкото, които финансират лечението на пациенти без здравни осигуровки. Обслужваме бездомни хора и социално слаби. Така че общинските болници имат и важна социална функция, те са първият стълб на здравеопазването.

Доц. д-р Цветомир Димитров е изпълнителен директор на “Първа МБАЛ - София” ЕАД от 2009 г. Той е офталмолог. Завършил е медицина в Медицинския университет в София през 1995 г. Специалист по очни болести и по здравен мениджмънт. Преподава в Медицинския университет в София.