Ако с партньора ви сте достатъчно организирани, семейната почивка ще е време за релакс и забавление. Е, със сигурност няма да има мързеливо излежаване, щом сте с заедно с децата. Но кой е казал, че трябва да спазвате режима на пенсионери?

Все пак не е лошо да изпробвате някои изпитани на практика съвети как да превърнете лятната ваканция с малки деца в приятно преживяване. За да не прерасне в кошмар, на финала на който с половинката ви отказвате да си говорите...

Безопасността на първо място: можете ли истински да си почивате, ако постоянно се притеснявате за детето си? Едва ли. Затова, избирайки място за летуване, трябва да сте сигурни, че е подходящо за вас. Ако има басейн, добре е малките деца да нямат свободен достъп до него. А ако смятате да използвате широко рекламирания детски клуб/ детска площадка за игри на хотела, разберете реално какви са условията там и заниманията, които предлагат.

Добре подготвени: проверете какво оборудване ще е на ваше разположение в хотела, особено ако сте с бебе, и се погрижете да вземете с вас нужното за вашето и на детето удобство. Не се колебайте да вземете със себе си всичко необходимо – малките деца означават голям багаж. Приемете този факт без вътрешна съпротива и ще си спестите много нерви и излишно напрежение.

Бъдете предвидливи: почивайте с приятели, които имат деца на сходна възраст. Освен че вие (и децата) имате еднакви интереси, ще можете да си помагате взаимно – ключов момент за осигуряването на спокойствие по време на почивката.

Лакомства за всеки: гладните деца или скучаещите деца са като бомба със закъснител, а толкова лесно можете да предотвратите избухването й! Тръгвайки на дълъг път, заредете колата с подходящи храни и напитки за всеки един от семейството. Избягвайте обаче продукти, съдържащи захар, която може да направи малчуганите хиперактивни.

Заредете добре и аптечката за път: една банална вирусна инфекция може да провали и най-добре планираната лятна почивка. За да ви останат само хубавите емоции, не пропускайте лекарствата от първа необходимост. С хомеопатичните препарати Инфлуцид, Тонзилотрен, Гастрокинд и Шуслерови соли №3 и №5 ще можете да помогнете на цялото семейство. Гастрокинд е единственото детско лекарство при повечето проблеми, свързани със стомаха, което се усвоява още в устната кухина. Затова е идеалното решение при летните вирусни инфекции, които протичат с диария, гадене и повръщане. А тръгнем ли с деца на море, вероятността да ни сполети точно това е изключително висока. При деца до 6-годишна възраст Гастрокинд се приема 6 пъти по 1 табл. дневно. След настъпване на подобрение – 4 х 1 табл. дневно до пълно изчезване на оплакванията. При по-големи деца и възрастни дозировката е двойна.

Гърлото също е особено уязвимо за летните вируси. Усетите ли болка, не се лишавайте от сладоледите - достатъчно е да имате у себе си Тонзилотрен. Действа бързо, противовъзпалително и болкоуспокояващо. Ако оплакванията са от настинка и грип със симптоми хрема, температура, кашлица, отпадналост, главоболие, втрисане, тогава може да помогне Инфлуцид. Дозировката и на двете хомеопатични лекарства е еднаква: по 1 табл. на всеки час за възрастни (по 1 табл. на всеки 2 часа за деца под 12 год.) След настъпване на подобрение се продължава с прием 3х1 табл. дневно за още 1 седмица, което е важно, за да се избегне повторна поява на инфекцията. При температура под 38,5 градуса към тях прибавете и Шуслерова сол №3 – по 1 табл. на всеки 15-30 мин. Ако температурата се покачи над 38,5 градуса, включете и сол №5, която действа енергизиращо на организма. По 1 табл. от всяка сол се редуват през 15-30 мин. до спадане на температурата.

Слънцето е здраве, но и риск: бебетата не е разумно да бъдат водени на плаж. Кожата им е много чувствителна и деликатна, затова през първите няколко месеца е препоръчително да бъдат разхождани само на шарена сянка, без директно излагане на слънце. За по-големите деца и възрастните, които не могат да устоят на плажните забавления и стигнат до слънчево изгаряне, има лесно решение – Шуслеров мехлем №3. Нанася се на тънък слой върху зачервената кожа 2-3 пъти дневно. Комбинира се с прием на Шуслерови соли №3 и №8 – по 1 табл. от всяка се редуват през 30-60 мин. до облекчаване на симптомите. Сол №3 като комбинация на мехлем и таблетки е незаменимо средство и за първа помощ при всякакви контузии, натъртвания, навяхвания и изгаряния.

Всичко в разумни граници: ваканцията е моментът, в който можете да си позволите да казвате по-често ДА, вместо обичайното родителско НЕ. И все пак, даже и най-неуморните малчугани се нуждаят от поставянето на определени ограничения. Кисненето в басейна с часове или целодневен престой на плажа може и да изглежда като щуро забавление, но истината е, че липсата на почивка и спазването на разумен режим ще направят децата ви не щастливи и благодарни, а преуморени, кисели и ревливи.

Мислете винаги стъпка напред: неукрепналата имунна система на малките деца е причината за честите им боледувания, дори в летните месеци. За да ги предпазите по време на ваканция, е нужно да следите още по-стриктно дали са чисти ръцете им. Не ги оставяйте да стоят прекалено дълго на слънце или да си играят на пясъка с мокрите бански – не бива да се преохлаждат или прегряват. Добрата хигиена, приемът на достатъчно течности и здравословно приготвената храна са златните правила за ваканция без болести.

И накрая: ако все пак си тръгвате към къщи разочаровани или сърдити, не забравяйте, че децата растат по-бързо, отколкото можем да си представим. С всяка следваща година става по-лесно и по-хубаво. Междувременно - радвайте им се, докато все още са съгласни да почиват с вас...