Така щял да пести по 150 млн. лв. на година

Българските пациенти да не се изпращат в чужбина, а при необходимост доказани специалисти да бъдат викани у нас, за да ги лекуват. Така българските лекари щели да придобиват опит и освен това да се пестят около 150 млн. лв. годишно.

Тази промяна е заложил в програмата си за управление единственият кандидат за шеф на здравната каса д-р Дечо Дечев.

“Преди 4 г. в болницата (Дечев е директор на УМБАЛ “Св. Иван Рилски”, б.а.) приехме дете, нуждаещо се от ендоваскуларно лечение. Поканихме един от най-известните специалисти, който с екип от болницата извърши процедурата. От болницата на този професор близките бяха получили

оферта 20 пъти

по-висока от

хонорара, който

платихме ние Придобиването на опит тук доведе до това да имаме подготвени кадри на най-високо ниво в тази област”, разказа Дечев пред депутатите от здравната комисия на парламента.

Около 80% от разходите за лечение в чужбина не отиват при екипа, извършил лечението, а за логистика, придружители, посредници и за самата болница, допълни той.

Дечев предлага Комисията за лечение към здравното министерство и Фондът за лечение на деца да се влеят в НЗОК.

“Екип от опитни специалисти там ще осъществи контакт с професионалисти в чужбина, с които ще се сключат рамкови договори за ползване на услугите им, когато се налага. Така цялото лечение ще се извършва у нас”, допълни той.

Лечението на редките заболявания да се прехвърли от бюджета на касата към здравното министерство като национална програма, предлага още кандидатът за шеф на касата.

Според Дечев били нужни и спешни мерки в лекарствената политика, защото заради неефикасното ѝ провеждане през годините разходите за медикаменти и за болнична помощ тази година щели да се изравнят.

“Подобни разходи са непознати за нито една друга страна. Съотношението им трябва да е минимум 1:2. Това води до налагане на ограничения в други пера на бюджета, основно в този на болниците”, подчерта бъдещият шеф на НЗОК. Заради това той щял да настоява да се застъпи по-силно принципът “ефективност - ефикасност”.

“При трима пациенти с една диагноза, на които се прилагат различни терапии, но се постига еднакъв резултат, казваме, че критерият “ефективност” е постигнат. Разходите за лечението им обаче са различни, т.е. имат различна ефикасност”, обясни Дечев.

Той предлага

да се въведат

еднакви терапии

за лечение и в

болниците,

които да се заплащат на база на международно признати критерии и ръководства. Това ще доведе до равнопоставеност на пациентите с еднаква диагноза, както и до стабилност и прогнозируемост на бюджета. А ако някой иска по-скъпо лечение, ще трябва да си доплати, допълни Дечев. Същата система предлага и за медицинските изделия.

Медицинският одит да се прехвърли към НЗОК, да се намалят регионалните каси и да се създаде аналитично звено, за да се засили и подобри контролът, предлага още той.

Ключов фактор обаче били и пациентите. Според Дечев, ако всеки месец или на три месеца те получават информация за заплатени дейности и лекарства и открият несъответствия, ще подават сигнали в НЗОК.

Новият шеф на касата ще иска и реално остойностяване на медицинските дейности и да се преразгледа основният пакет на здравната каса, който не бил достатъчно финансиран.

До 3 месеца да представи детайлни мерки за провеждане на политики, които да доведат здравната каса до финансова стабилност, обеща Дечев в края на изслушването му от депутатите. Комисията го одобри за шеф на НЗОК с 14 гласа “за”, но в петък предстои одобрение и от целия парламент.