Борбата срещу епидемията от СПИН в света е в застой заради настъпилото самоуспокояване след постигнатия напредък, като успехите не съответстват на необходимото, предадоха световните информационни агенции, позовавайки се на доклад на ООН.

Докладът на Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) изтъква, че борбата с епидемията е в "несигурен етап". Макар и смъртните случаи да намаляват и лекуваните да се увеличават, броят на новите заразени може да наруши темпа в усилията за побеждаване на болестта.

"Не се спазват обещанията към най-уязвимите хора. Има още много път до края на епидемията от СПИН. Времето изтича", пише в доклада, предава БТА. 

Мишел Сидибе, изпълнителен директор на Обединената програма на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS", отбелязва в предговора към доклада, че е постигнат голям напредък за намаляване на смъртните случаи от СПИН и рекорден брой хора получават антиретровирусни лекарства - всеки трима от петима заразени. "Кризисните точки" обаче са в предотвратяването на разпространението на заразата сред високорисковите и уязвими хора, както и в осигуряване на постоянно финансиране.

Хомосексуалните мъже са 28 пъти по-застрашени да се заразят с вируса ХИВ от хетеросексуалните мъже. Транссексуалните жени са 13 пъти по-застрашени да се заразят с ХИВ от хората на възраст от 15 до 49 години.

Заради по-добрият достъп до лечение смъртните случаи от СПИН са намалели с 34 процента от 2010 г. до 2017 г. Миналата година броят им е най-нисък за този век - под 1 милион души. Напоследък са намелели и новите случаи на заразени с ХИВ.

Броят на хората, заразили се с вируса ХИВ, е намалял с около 100 000 от 2016 до 2017 г., а през предишните 12 месеца нивото е останало статично.

През 2017 г. броят на хората, живеещи с вируса ХИВ, е бил 36,9 милиона, а през 2016 г. - 36,3 милиона.

Миналата година 940 000 души са починали от СПИН в света. За сравнение през пика на епидемията през 2005 г. смъртните случаи са били 1,9 милиона, като само 2 милиона от носителите на ХИВ са имали достъп до лечение.

Най-лош е достъпът до лечение в Западна Африка.