Листата от моринга лекуват 300 болести

Моринга олейфера е бързо растящо тропическо дърво. Вирее в Южна Азия на бедни почви и няма нужда от много вода. Според индийската лечителска традиция аюрведа с него се лекуват над 300 болести. Използва се за цяр повече от 4000 години и си е спечелило прякора "чудодейното дърво". В Индия се нарича муринга, в Индонезия е калор, в Тайван е ла му, на Филипините му викат мулангай, а във Виетнам е чум нгай. Заради легендарните лечебни свойства на морингата досега тя е била обект на около 1300 научни изследвания.

Малките й кръгли листа са много хранителни. В тях има и фибри, които прочистват червата и поддържат здравето на храносмилателната система. Най-ценни в листата са изотиоцианите, които убиват вредни микроби и особено бактерията, която причинява гастрити, язва и рак на стомаха. Освен това морингата е двойно по-богата на белтъчини от киселото мляко, в нея има 4 пъти повече витамин А от морковите, 3 пъти повече калий от бананите, 4 пъти повече калций от прясното мляко и 7 пъти повече витамин С от портокалите.

Според едно изследване, ако в продължение на 3 месеца жените ядат по 7 грама нарязани листа от моринга дневно, нивото на кръвната им захар ще спадне с 13,5%.

Заради високата хранителна стойност на листата му на морингата се гледа като на дървото, способно да пребори недохранването в развиващите се страни и да изкорени глада в света. В Африка вече се води кампания за отглеждането му.

Морингата се бори и с рака, тъй като листата й съдържат антитуморната съставка ниазиминин. В Индия, родината на дървото моринга, случаите на рак на панкреаса са много редки. Страната е на последно място в света по смъртност от този вид рак и това се отдава на ниазимина в морингата.

Направено е и проучване за действието на моринга срещу рак на гърдата и на дебелото черво. Екстракти от листата и от кората на дървото са намалили с шокиращите 70-90% клетъчните линии на двата вида тумори.