Учени от университета в Саутхемптън откриха доказателства, че съзнанието се задържа поне няколко минути след клиничната смърт - нещо, което досега се смяташе за невъзможно.

Смъртта е депресиращо неизбежна последица от живота, но сега вече науката вижда малка светлинка в края на нейния тунел.

Най-голямото досега изследване на усещанията "преди смъртта" и "извън тялото" установи, че съзнанието остава будно дори след като мозъкът е изключил напълно. В продължение на 4 г. учените са изследвали 2060 случая на хора със спряло сърце в 15 билници във Великобритания, Австралия и САЩ. 40% от оживелите са имали "усещания" във времето, когато са били в клинична смърт и преди сърцата им да бъдат рестартирани.

Един мъж дори си спомнил как напуска тялото си и гледа от ъгала на операционната как го съживяват. Макар и в безсъзнание и "мъртъв" от 3 минути, 57-годишният жител на Саутхемптън описал в детайли действията на персонала и звука на апаратурата.

"Знаем, че мозъкът не може да работи, когато сърцето спре да бие, казва водещият изледването д-р Сам Парния. Но в този случай съзнанието е било налице за цели 3 минути без пулс, въпреки че мозъкът обикновено изключва 20-30 секунди след сърцето. Но мъжът описва шумовете от два сигнала на апарата, който - забележете! - ги издава през интервали от 3 минути. Така изчислихме времето."

От 2060-те пациенти със спрели сърца 330 оживяват, а 140 от оживелите, или 39%, описват преживявания, изискващи будно съзнание. Макар не всички да помнят подробности, изпъкват няколко общи теми. Всеки пети казва, че почувствал необикновена лекота. Всеки трети казва, че времето се е забавяло или се е забързвало.

Някои говорят за ярка светлина, проблясък на злато или на слънчеви лъчи. Други описват страх от удавяне. 13% твърдят, че са били отделени от тялото си и още 13% почувствали, че нещо ги издига.

"Милиони хора биха имали също толкова ярки усещания в мига на смъртта, но лекарствата и упойките са им попречили да ги запомнят", казва д-р Парния.