Щом учените съветват да не пържим със зехтин (при загряването му се образуват токсини), тогава с какво?

Противно на твърденията на диетолозите маслото, свинската мас,  слънчогледовото олио и другите тежки мазнини от готварския арсенал на нашите баби се оказаха не чак толкова вредни. Те си възвръщат място в тигана, но там вече срещат конкуренцията на доста по-здравословни видове. Първо между тях е олиото от рапица. Ако е студено пресовано, то има тревист "зелен" вкус. За качествата му говори много само фактът, че с него се готви храната за Камарата на лордовете, както става ясно от публикация във в. "Дейли телеграф" от юни т.г.

Също като зехтина рапичното олио съдържа омега 3, 6 и 9 мастни киселини - най-полезните вещества за сърцето, ставите и мозъка. Богато е и на витамин Е. То е едно от малкото видове олио, които не прегарят и не губят антиоксидантите си, цвета, мириса и вкуса в тигана или във фурната. Заради това е по-добро за пържене на картофи и за мазане върху препечени филийки. Наситените му мазнини са наполовина в сравнение със зехтина и са нищожен процент в сравнение с палмовото масло.

Тук в защита на зехтина трябва да се каже, че го правят с физически метод (цетрофугиране), докато рапичното олио се извлича с хексан. А това е разтворител за лепила, мастила и лакове. После пък трябва и да се рафинира.

От друга страна, "студено пресоване" е по-скоро рекламен израз. При него семената всъщност се загряват до 80-120 градуса, за да се разгради ензимът мирозиназа. Иначе той ще хидролизира част от гликозините в соята и ще се получат токсични за човека вещества. Самото пресоване няма нужда от загряване, но машините за него отделят много топлина, а и в цеховете е горещо и много влажно.

Друг недостатък на рапицата е, че повечето растения са с обработени гени. А за зехтина се знае, че все още нито едно маслиново дърво не е генномодифицирано.

Най-после рапичното олио съдържа по-малко наситени мазнини в сравнение със зехтина и поради това прегаря при по-ниска температура.

Все пак олиото от рапица е по-здравословно от слънчогледовото. Но има и други:

Гроздово

Прави се с пресоване на гроздови семки. Съдържа малко наситени мазнини, има вкус на орех, чист, свеж мирис и става за пържене. Използва се и за масажи.

Конопено

Прави се с пресоване на конопено семе. Смята се за най-добре балансираното и най-хранителното олио. Съдържа всички полезните мастни киселини, и то в максимални количества. Има плътен вкус, но бързо прегаря и затова не става за готвене.

Тиквено

Прави се с пресоване на тиквени семки. Има наситен тъмнозелен цвят. Сред качествата му най-изявено е действието му против възпаления. Сваля нивото на холестерола и действа благотворно на простатата. С него се поливат салати или се маже на хляб.

Оризово

Извлича се от оризови зародиши и е с много висока точка на прегаряне - 254 градуса. Това го прави подходящо за готвене. Има мек вкус, богато е на витамин Е и на фитостероли, които свалят нивото на холестерола.

От авокадо

Произвежда се в Нова Зеландия чрез пресоване на месестата сърцевина на авокадото. Загаря чак на 255 градуса, така че става за пържене. Съдържа витамин Е и действа много добре на кожата.