Някои от тях сами са си вярвали

Майк Хъкаби, бивш тв водещ във "Фокс нюз" и бивш кандидат за президент на САЩ, бе критикуван остро, че рекламира "цяр" за диабет. В Америка от тази болест страдат 29 милиона души. В рекламирания от Хъкаби "Комплект за справяне с диабета" има канела и се твърди, че тя го лекува.

Шарлатани като Хъкаби хвърлят дълга сянка в американската политика. Консерваторите смятат науката за нещо либерално, отхвърлят я и празната ниша се заема от шарлатанството. Телевизията "Фокс" е аутлет на всякакви лечители.

Всъщност през по-голямата част от човешката история не е имало разлика между доктор и знахар. И днес, въпреки напредъка на науката, щом има болест за лекуване и пари за харчене, шарлатаните изникват. Ето 7 от най-големите:

1. Уилям Бейли: Радиация, за да светиш здравословно

Мария Кюри открива радиоактивния елемент радий и печели международно признание. Други обаче се възползват от откритията й и с много невежество и алчност също влизат в историята на медицината. Един от тях е Уилям Бейли. Той вижда, че радият изумява доста хора и особено свойството му да излъчва светлина, сякаш отдава енергия.

Бейли нарекъл себе си доктор, макар да няма диплом по медицина. Основал компанията "Радий" и пуснал в продажба "Радитор" - медикамент, който "ободрява". Всъщност това е радий, разтворен във вода. Ибън Байърс, един от най-богатите клиенти на Бейли, изпил над 1000 шишета "Радитор". Хванал рак на челюстта и умрял. Аутопсията открива големи дупки в черепа му и в мозъка.

2. Джон Бринкли: Тестиси на пръч, моля!

Джон Бринкли имал интересни възгледи за мъжката сексуалност. Работел във фирма за колбаси и наблюдавал съешаването при козите. Решил, че тестисите на козела са решение на проблема с импотентността на мъжа. Той извършил хиляди операции, при които отварял скротума на пациента и поставял в него тестиси от козли, без да ги пришива. Просто затварял торбичката с тях.

Бринкли имал късмет, тъй като първият му пациент успял да забремени съпругата си. Вдигнала се олелия и Бринкли почнал да лансира своя метод за всякакви болести, даже за деменция. Рекламите по радиото твърдели, че имплантите му превръщат мъжа в "пръч на всяко яре". Но Бринкли имал минималните умения на недоучил медик и често правел операциите пиян и при липса на елементарна хигиена. Няколко негови пациенти умират (убити не от козите тестиси, които се абсорбират от организма, а от инфекции). Съден и опозорен, Бринкли обявява банкрут и умира без пукната пара от инфаркт през 1942 г.

3. Джон Келог: Никакъв секс!

Джон Келог е измислил корнфлейкса, а брат му Уил го произвежда. Обезсмъртен в бестселъра "Пътят към Уелвил" и филма по него, Джон Келог е бил странна птица. Той има диплом за лекар и се смята за бащата на днешната школа за здравословно хранене. Действа в санаториум в Батъл Крик в щата Мичиган, където подлага богатите си пациенти на вегетарианска диета, гимнастика, никакво пиене и пушене, но чести сеанси дълбоко дишане. Такъв начин на живот без съмнение се отразява превъзходно на здравето. Но шарлатанията при Келог е в друго.

Той е фен на клизмите. Прилага ги редовно на пациентите с машина, която им влива по 5 л вода в червата. Следва прием на кисело мляко, както през устата, така и през задното отверстие. В добавка предписва богата на фибри храна за допълнително остъргване на дебелото черво, което според Келог е виновно за повечето болести.

Половият живот е забранен от Келог, тъй като сексът вреди на храносмилането. Мастурбацията пък е виновна за рака на червата, за болестите на бъбреците и пикочния мехур и за епилепсията. Келог обрязва мъжете за намаляване на сексуалната наслада и третира клиторите на жените с карболова киселина със същата цел. Въпреки екстремният характер на терапиите му той е боготворен от знаменитости като бившия президент на САЩ Уилям Тафт, Амелия Ерхарт, Джони Вайсмюлер, Хенри Форд, Бърнард Шоу и Томас Едисон.

4. Уилям Радъм: Градинарство в медицината

Уилям Радъм е прусак, заселил се в меката на шарлатаниите - щата Тексас, в края на XIX век. Страдал е от малария и други болести и се вбесил на своя доктор, че не може да го излекува. Прочел някъде, че Пастьор свързва болестите и микробите. Бил страстен градинар и на свой ред свързал микробите със семената на плевелите. Ако ги унищожим в тялото, ще премахнем болестите, заключил Радъм.

След известно проучване създал своя "Убиец на микроби" - цяр, който изтребва всички микроби в тялото и изцелява всички болести. На етикета му мъж държи скелет на плъх и го люлее. "Убиецът на микроби" не е като другите лекарства, пише Радъм. Това е чиста вода с разтворени в нея газове, в която микроорганизмите не могат да оцелеят, да се размножават и няма ферментация."

За да избегне съдебни дела, в случай че някой умре от еликсира му, Радъм вписва "Убиеца на микроби" с намигване като "убиец на семена".

Лекарството веднага става бестселър. Радъм се мести от Тексас в Ню Йорк и разширява бизнеса. (В своя пик има 17 фабрики.) Накрая еликсирът му е изследван. Лекар от Лонг Айрлънд открива в него 99% вода, малко хидрохлорид и сярна киселина. Разкритието не влияе на клиентелата. Въпреки съдебните дела срещу Радъм, "Убиецът на микроби" се продава и след смъртта му през 1902 г.

5. Кларк Стенли: Баща на змийското мляко

Първият продавач на змийско мляко е Кларк Стенли. В началото на ХХ век той прави шоу - пред събрана тълпа убива гърмящи змии, като ги инжектира с чудодейното си лекраство. Твърди, че е извлечено от змийски отрови по тайна индианска рецепта и че лекува зъбобол, навяхване и всякакви болести само за 50 цента шишето. През 1917 г. ФБР решава да провери какво има в змийското мляко на Стенли. Нищо змийско, оказва се - 99% олио, малко говежда лой, лют пипер и терпентин за придаване на лекарствен дъх.

6. Палмър лекува наведнъж сецнат кръст и рак

Мнозина твърдят, че ги е пипнал хиропрактик и са се излекували. Бащата на тази "наука" Джеймс Палмър я базира на 2 случая. При първия той удря без да иска по ухото глух портиер по време на езда и след няколко дни онзи казва, че е почнал да чува. При втория масажира гърба на пациентка и тя заявила, че сърцето й вече е здраво. От тези случаи кой знае как Палмър стига до теорията, че в тялото има "интелигентна течност" и ако нейният път бъде разчистен, настъпва бързо оздравяване. За това са достатъчни само масажи на гърба.

Повечето днешни хиропрактици са напуснали лоното на тази "наука" и вече предлагат разтривки и на други части на тялото.

7. Бърнард Йенсен: Очите казват всичко

Бърнард Йенсен практикувал иридология - поставяне на диагнози по ириса на окото. Според него всяка част на ириса отговаря за различен орган в тялото. Потъмнял ирис издава болест. Ако например е тъмна частта, отговаряща за черния дроб, той в момента страда. Йенсен създал и схема на ириса по зони, свързани органи и болести.

Теорията му остава недоказана. Ирисът е единствената част от човешкото тяло, която не променя цвета си. Хората се раждат със светъл или тъмен ирис и си умират с него.