Комбинацията задейства освобождаване на хормона, отговорен за чувството за възнаграждаващо удоволствие.

Няма нищо толкова вкусно, колкото съюзът на мазнини и въглехидрати. И двете са хубави сами по себе си, но когато се съчетаят, се случва магия. Всъщност пристрастяване.

Ново изследване на Йейлския университет установи, че храни, които комбинират двете групи вещества, активират много мощно зоните за наслада в мозъка. Възнаграждаващите ефекти на мазнините и въглехидратите си взаимодействат, за да засилят чувството за удоволствие.

Чисто физиологично процесът ангажира нервни вериги, които участват във формирането на навиците и очакването за наслада. Задействаните невронни мрежи са тясно свързани с освобождаването на хормона допамин. Това е съединение, което къпе мозъка ни с усещане за получена награда. В случая - прелъстителните хрупкави златисти картофки, сладолед, торти, бухти, мекици, халва, понички... Дори прости пържени филии.

Експериментът имал за цел да провери също дали хората оценяват реално колко калории съдържат тези храни. Оказало се, че почти винаги преценката е под действителната енергийна плътност. С това се обяснява защо любителите на тези храни “от нищо” вдигат килограмите.

За да проверят предварителната си хипотеза, че човек се пристрастява, учените анкетирали доброволците с въпрос колко пари - честно! - са склонни да дадат за гастрономическите сладко-мазни изкушения. Няма изненада. Хората са готови да платят над себестойността, за да заситят хедонистичната жажда на мозъка си за удоволствие. Още и още, и още.

за удоволствието