Учени от Центъра за онкологични изследвания в Германия идентифицираха белтък с ключова роля за стареенето и продължителността на живота, съобщи Лента.

Известно е, че стареенето на клетките и тъканите е обусловено от оксидативния стрес, когато при функционирането на митохондрията в цитоплазмата се увеличават активните форми на кислорода. Те увреждат ДНК, белтъците и липидите, клетката бързо губи способност да изпълнява функциите си и умира. Предложената през 50-те години на миналия век теория за свободните радикали гласи, че именно този процес е главната причина за стареенето, предаде БТА.

Активните форми на кислорода обаче имат и сигнална роля, активирайки Т-лимфоцитите, и допринасят за унищожаване на увредени клетки. Затова недостигът на активни форми на кислорода може да предизвика рак. Учените установили, че окислително-възстановителният баланс, водещ до оптимално съотношение между активните форми на кислорода и антиоксидантите, се управлява от съединение, известно като взаимодействащ с тиоредоксин белтък TXNIP.

Тиоредоксин-1 обезврежда излишъка от активни форми на кислорода, като защитава ДНК и забавя стареенето. Съединението TXNIP потиска тиоредоксина, като предизвиква натрупване на свободни радикали. Учените сравнили Т-лимфоцити в кръвта на 55-годишни и 20-25-годишни доброволци и констатирали, че клетките на по-възрастните хора произвеждат по-голямо количество TXNIP. Същото е характерно и за плодовите мушици. След това в лабораторни условия били развъдени мушици, при които TXNIP се синтезира в количества под и над нормата. Мушиците с голямо количество TXNIP живеели по-кратко от средното за вида, а посестримите им с малко количество TXNIP - по-дълго.