Хората остаряват с различни темпове, понякога с драстични разлики, пише "Гардиън" за проучване, отнело 12 години. Около 1000 души са изследвани подробно на 26 г., след това на 32 и на 38 г. Учени от университета "Дюк" в САЩ и от Нова Зеландия следили 18 биологични показатели. Сред тях са кръвно налягане, функция на органите, обмяна на веществата, сърдечен ритъм, нива на холестерол.

Резултатите са изненадващи - за някои 12-те години изобщо не са се отразили, но за други положението рязко се е влошило. Сред участниците, които са вече 38-годишни, някои са видимо на 28 г. но други - на 60 г. Повечето имат показатели като 40-45 годишни. Така средният темп на стареене е 1,2 г. за всяка календарна година.

"Най-екстремният" случай е на човек с показатели на 61-годишен, остарявал с по 3 г. за 1 календарна в последното десетилетие. Видът на състарените също издавал по-напреднала възраст. На колко години изглежда човек е било определяно с анкета сред хиляди студенти в Северна Каролина.

Изследвани са и уменията за координация, за аналитична и логическа мисъл. Състарените се представили по-зле и на тези тестове. Резултатите съответствали на биологичната им възраст, а не на календарната. Те изпитвали затруднения и с ежедневни дейности като изкачване на стълби в сравнение с "по-младите" си връстници.

Според проф. Даниел Белски от "Дюк", щом се установи с какъв темп старее човек, ще се знае и кога влиза в рисковите групи. Световна тенденция е все повече млади хора да страдат от болести, характерни за по-възрастните.