„Нутрисистем" е разработена през 1972 г. като балансиран нискокалоричен начин на хранене за сваляне на килограми и контрол и превенция на диабета.

Диетата е не само със здравословна, но и с търговска цел - фирми готвят и доставят менюта, специалисти обясняват какво и кога да се яде. Така ограничението на калориите е гарантирано, а отслабването - научно управлявано, казват нейните автори. Според тях с варианта „Нутрисистем Турбо за жени" се отслабва с 6,5 кг през първия месец, а с „Нутрисистем Турбо за мъже" - със 7,5 кг.

Какво представлява

Диетата е изградена върху контрол на порциите и планирано хранене. В нейната основа е гликемичният индекс на продуктите - показател за това как различните въглехидрати влияят върху кръвната захар. Програмата определя като „добри" въглехидрати онези, които се смилат бавно -повечето плодове и пълнозърнестите продукти. Те засищат за по-дълго време, нормализират кръвната захар и метаболизма. За улеснение на онези, които я следват, се прави индивидуална хранителна програма според пола, теглото и наличието на заболявания от рода на диабет. Порциите са предварително приготвени при спазване на нормите и се доставят до вратата на дома.

Режимът предвижда 5-6 хранения дневно, които може да избирате сред голям брой предложения - от пици „Маргарита" и „Пепероне" до диетичен шоколад и сладолед, приготвени от „Нутрисистем". Между опакованите храни, които се консумират в определен час, може да се хапват плодове, зеленчуци и млечни продукти, които всеки сам си купува.

С тази балансирана храна не се чувства глад и не се броят калории. Приемът на протеин е богат - около 25% дневно, мазнини - не повече от 25-30%, белтъчини - 10-35%, въглехидрати с нисък гликемичен индекс -54-58%. Солта не е забранена. Алкохолът не е препоръчителен, но се допуска една бира или чаша вино.

Типично дневно меню:

Закуска: готово ястие „Френски тост" - 230 г, обезмаслен йогурт или 1 яйце, 1 чаша нарязан на кубчета пъпеш.

Обяд: готово ястие „Кесадиля с пилешко", 2 супени лъжици пармезан или парче пуешко месо, 1 среден домат, неограничено количество краставица с 2 супени лъжици обезмаслен дресинг. Следобедна закуска: 30 г нискомаслено сирене или 1 твърдо сварено яйце, 15 зърна грозде.

Вечеря: готово ястие - пилешко, 1 портокал или неограничено количество пресен спанак, 1/2 чаша варен зелен фасул, 1 чаша сурови моркови, 6 бадемови ядки. Десерт: сладолед „Нутрисистем". По този начин могат да се свалят 45 килограма през първата седмица от диетата и до 1 килограм - за всяка следваща. Препоръчват се поне 30 минути упражнения на ден.

Действие

и точки

Създадена за диабетици и отслабване, диетата също укрепва сърцето и нормализира метаболизма. 19-а в общата класация, тя е 5-а в сектора „Най-добри диети с доставка в дома"; 7-а е в областта „Бързо сваляне на килограми"; 11-а е по критерия „Най-добра за отслабване"; 17-а е в „Лесна за изпълнение"; 18-а е в „Най-добра срещу диабет"; 23-а е в „Най-добро здравословно хранене"; 25-а е в „Най-добра за сърцето".  Джанет Джексън преди диетата и след това

Джанет Джексън преди диетата и след това
 

Лесно ли се спазва

Да - менютата се доставят готови. Част от продуктите се консумират директно, а останалите се приготвят лесно.

КОЛКО СТРУВА

„Нутрисистем" не действа в България, но в САЩ например цената е $ 300-340 месечно плюс доставката. Отделно получавате списък на разрешените продукти, които трябва да си купите и да допълните менюто (плодове, зеленчуци, мляко). Платени са и консултациите онлайн.

ОТСЛАБВА ЛИ СЕ

Диетата гарантира, че след първата „ударна" седмица ще се разделяте с още 0,5-1 кг излишно тегло през следващите. Изследвания показват, че резултатите се запазват стабилно във времето.

Кой я следва

Много знаменитости рекламират „Нутрисистем”, защото не само има ефект, но и с доставките е удобна за претоварения им график. С нея певицата Джанет Джексън свали над 22 кг, натрупани на нервна почва. С толкова отслабнаха американската певица и актриса Мари Озмънд и колежката й Мелиса Джоан Харт. Бившата звезда по американски футбол Дан Марино се раздели с 10 килограма.