Съветът на здравните министри прие единодушно предложения проект на Заключения за здравословното хранене при децата: здравословно бъдеще за Европа

Съветът на здравните министри на ЕС с председател министър Кирил Ананиев прие единодушно предложения проект на Заключения за здравословното хранене при децата: здравословно бъдеще за Европа. 

Съветът, известен като ЕPSCO - Health, заседава днес в Люксембург.

Дневният ред включваше дискусия по законодателно предложение за оценка на здравните технологии, както и дебат за бъдещето на здравеопазването в Европа.

Здравословното хранене на децата  е сред приоритетите на българското председателство, тъй като здравото младо поколение е ключ към бъдещето на Европа.

Ето основните акценти в приетия документ:

Темата за храненето и храните е обвързана с дебата за бъдещето на здравеопазването в ЕС. Със Заключенията отново се поставя акцент върху нуждата да се изведе на преден план опазването на човешкото здраве: Европа е и следва да продължи да бъде еталон за качество на живот в добро здраве.

Децата и младежите в добро здраве са най-добрата инвестиция в бъдещето на Европа. Превенцията на хроничните незаразни болести е изключително важна: пренебрегването на последиците от нездравословното хранене при децата води до поколения със здравословни проблеми. Това не е проблем само за здравните системи: това вече е проблем и за икономиката.

Ключово значение за успеха на политиката по превенция има ролята на средата: от една страна, да има в наличие здравословни продукти с добро качество и на достъпна цена. Тук европейските политики, вкл. Общата селскостопанска политика, могат да бъдат в помощ по отношение на производството. От друга страна, също толкова важно е  да се ограничават нездравословните изкушения за малкия потребител, поднесени в примамлива опаковка.

Дебатите за маркетинга към децата илюстрираха за пореден път дилемата „Здраве или търговия“ - дилема, която е ежедневие за всички ни, а също по теми като алкохол, лекарствена политика и др. Вярваме, че за децата е възможно да сме единни и да въведем отговорни и честни практики, без  да се ощетяват производителите.